Бързи понички с извара


Тия дни експериментирах с различни теста за бързи понички, но до този момент тези са първенците. Може да покажа на снимка и други, с друго тесто, но те освен че са кръгли, друго не намирам, за да ги похваля - по-твърди, не мога да кажа, че са нежни в никакъв случай. Но да си дойда на думата - ето и първенците - много нежни, въздушни и вкусни.



1 чаена чаша е с вместимост 240 милилитра

Продукти:
2 яйца
250 грама извара
2 равни супени лъжици заквасена сметана
1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена чаша брашно
1 супена лъжица ракия
1 ампула ванилия

олио за пържене около литър

пудра захар за поръсване


В тенджера изсипваме олиото и го оставяме да се сгорещи. Трябва ни повече олио, защото поничките се пържат на маслена баня.
В купа сипваме изварата и я разбъркваме с лъжица, след което добавяме яйцата, ракията сметаната, содата и ванилията и отново разбъркваме до хомогенизиране. Към получената смес прибавяме брашното. Разбъркваме сместа добре.
Проверяваме дали олиото е готово, аз ползвам дръжката на дървена лъжица - потапям я в олиото и ако започнат да се отделят малки балончета около дръжката, то олиото е готово. Намаляваме топлината на котлона. Моят котлон е с девет степени, пържа поничките между 5 и 6 степен. В малка купичка сипете малко олио, което ще ни е нужно, за да си намазваме от време на време ръцете с него. Гребваме от сместа 1 чаена лъжичка и с намаслени ръце леко оформяме топче (имайте предвид, че сместа е лепкава и не особено гъста, така че е смело да се каже, че може да оформим хубаво топче, но не се притеснявайте, те сами ще станат при пърженето). Аз съм ги правила и без да ги оформям на топче, просто гребвам с чаена лъжичка от сместа и с помощта на друга лъжичка, топната в олио, изсипвам сместа в тигана, отново стават. Продължаваме да оформяме топчета, които пускаме веднага в мазнината. Не препълвайте тенджерата с понички, трябва да имат свобода. От време на време разбърквайте пържещите се понички, за да се зачервят равномерно. Когато придобият златист цвят, извадете ги и ги поставете върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина. По същия начин процедираме и с останалата част от тестото.
Готовите понички поръсваме обилно с пудра захар и сервираме.



Коментари

  1. Леле, че вкусни понички! Последно време се замислям за машина за понички, но го обмислям, защото не правя много често. На теб може да ти влезе в употреба щом често приготвяш.
    Интересна е рецептата и това, че изпалзваш извара. На есен ще ги опитам, а сега само ще точа лиги по снимките ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни са! И колко пухкави... :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации