Плосък хляб / питки



1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
1 чаена чаша топла вода
5 супени лъжици слънчогледово олио
2 и 3/4 чаени чаши брашно
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1 пакетче мая на д-р Йоткер

мазнина за намазване
слънчогледово олио


Поставяме продуктите в хлебопекарна и пускаме програма месене. Аз от много отдавна си нагаждам тестото, т.е. след като започне да меси машината, редовно проверявам какво е тестото. Ако е много меко и лепнещо, добавям малко брашно, ако е много твърдо, добавям малко вода на няколко пъти, защото иначе пръска. Тестото, което тук гоним, трябва при натиск с пръст да е съвсем леко лепнещо. След втасването на тестото, изсипваме го върху леко набрашнен плот и го разделяме на 3 топки, всяка от които разточваме на кора с диаметър около 20 сантиметра, това зависи колоко тънък искате да ви е хляба. Поставяме корите върху намазнени тави или върху хартия запечене. Оставяме за около 20 минути на топло, след което намазваме хляба със слънчогледово олии и печем в предварително загрята фурна на 220С за десетина минути до зачервяване. Не ги препичайте!!!


Можете да оформите и на по-малки питки, например да разделите тестото на 8 топки и леко да го пристискаме. Оставяме отново за 20 минути на топло, мажем с олио и печем, но малко повече - за около 15 минути или до зачервяване. 
Изпечените хлябове намазваме отново със слънчогледово олио, със зехтин, смес или краве масло, ръсим с подправки по избор, покриваме с кърпа за около 20 минути, след което сме готови да нападаме

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации