Кюфтенца... почти по шведски



Продути: 
500 грама кайма смес - телешка и свинска, но аз понякога ползвам само телешка
1 малка глава нарязан на дребно и задушен с малко мазнина и вода кромид лук
около 3/4 до 1 чаена чаша трохти от сухари
прясно мляко - около 1/2 до 3/4 чаена чаша
1 яйце
сол
черен пипер
подправки по вкус - индийско орехче, кардамон, но аз единствено слагам малко червен пипер и чубрица

сос
2 пълни с връх супени лъжици брашно
2 чаени чаши говежди бульон, но може да го замените с друг, но не инстантен, в краен случай може да го замените със смес от вода и прясно мляко 
1/4 чаена чаша готварска сметана
60 грама краве масло 
сол
и тук е почти по шведски - соев сос (по желание)
магданоз за поръсване (по желание)


В купа поставяме сухарите и ги заливаме с малко прясно мляко и изчакваме да омекнат. Ако е нужно добавяме още прясно мляко, но не прекалявайте, трябва да се получи гъста каша. Прибавяме задушения лук, каймата, яйцето и подправките. Разбъркваме, покриваме каймата и я оставяме за около час в хладилник, след което от сместа оформяме малки кюфтенца с размерите на орех. Ако сместа е много течна, не се притеснявайте да добавите още малко сухари, но изчакайте, за да поемат излишната влага. Може да ги изпържите, но аз предпочитам да ги наредя върху хартия за печене в тава и да ги изпека във фурната на 170С за около 20-25 минути, не ги обръщам!
Докато се пекат кюфтенцата, приготвяме соса - в дълбок съд разтопяваме кравето масло, добавяме брашното и запържваме. Прибавяме бульона, разбъркваме непрекъснато. След около 5-6 минути добавяме и сметаната, малко сол. Гъстотата на соса може да коригирате, ако ви се струва много гъст, просто добавете малко бульон. Към соса добавяме и кюфтенцата, намаляваме огъня, оставяме да къкри за около 5-10 минути. Накрая добавяме и соевия сос (по желание), поръсваме с магданоз.



Коментари

  1. Que estupenda receta de albóndigas, con su cremosa salsa de nata.
    Felicidades de nuevo.

    ОтговорИзтриване
  2. visto l'abbassamento delle temperature direi che questo piatto è molto confortante!!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, че хубаво, ако знаеш само синът ми откога мрънка за "кюфтенца като в Икеа" или поне подобни!
    Страхотно изглеждат, обезателно ще пробвам рецептата, но ще прескоча соевия сос, че ще ме разконспирират,ако не са съвсем шведски :D
    С поздрав! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се, че ще ви харесат :)
      Хубав петъчен следобед от мен :)

      Изтриване
  4. Най-якит екюфтенца на всички времена!

    ОтговорИзтриване
  5. Сухара може ли да се замени с галета

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации