Карамелена торта
Тортата е много вкусна, но за моя вкус е с преобладаващ крем, а аз обичам торти с кремове, но тук е малко повече, като дори не вложих цялото получено количество крем.
Продукти:
за блатовете
8 белтъка
3/4 чаена чаша захар
160 грама смлени печени лешници
2 супени лъжици брашно
2 супени лъжици какао
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
за крема
8 жълтъка
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша сладкарска сметана
180 грама царевично нишесте
200 грама дулче де лече или 3/4 чаена чаша захар, която трябва да карамелизирате
100 грама краве масло
ванилия
шоколадов ганаш
1/2 чаена чаша сладкарска сметана
200 грама натурален шоколад
Приготвяне на крема - кремът трябва да се намали, защото излиза много, аз дори не сложиш цялото количество, както виждате пак е доста.
Разбиваме жълтъците със захарта. Нишесето разтваряме в 1 чаена чаша студено прясно мляко и го прибавяме към жълтъчената смес. Останалото количество мляко смесваме с дулче де лече и загряваме на котлона, след което прибавяме жълтъчено-нишестената смес. Варим до сгъстяване. Получава се много гъст крем. Аз ползвах накрая пасатор, за да получа еднородна смес. Покриваме крема и го оставяме да изстине напълно, след което към него добавяме разбитото краве масло, разбитата сметана и ванилия. Отново разбиваме крема, ползвах пасатор.
Разбиваме жълтъците със захарта. Нишесето разтваряме в 1 чаена чаша студено прясно мляко и го прибавяме към жълтъчената смес. Останалото количество мляко смесваме с дулче де лече и загряваме на котлона, след което прибавяме жълтъчено-нишестената смес. Варим до сгъстяване. Получава се много гъст крем. Аз ползвах накрая пасатор, за да получа еднородна смес. Покриваме крема и го оставяме да изстине напълно, след което към него добавяме разбитото краве масло, разбитата сметана и ванилия. Отново разбиваме крема, ползвах пасатор.
Приготвяне на блатовете:
Разбиваме белтъците на сняг заедно със захарта. Прибавяме пресятите брашно, какао и бакпулвер. Накрая добавяме и смлените лешници. Разбъркваме. Разделяме сместа на три равни части, които печем в тавички диаметър около 22 см., предварително покрити с намаслена хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 10-15 минути или до готовност. Охлаждаме блатовете.
Сглобяване:
Поставяме един блат, покриваме с крем, отново блат, крем, блат, крем. Оставяме тортата да се стегне за около 1 час в хладилник, след което заливаме с леко охладения ганаш, приготвен чрез разтопяване на шоколада в сметаната. Оставяме тортата да се стегне за 3-4 часа в хладилник. Урасата е според възможностите, аз не се занимавам с украси, както е видно :)
Merhabalar, karamelli herşey muhteşem güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Уникално изглежда, Инче!
ОтговорИзтриванеНищо, че кремът е толкова много. Ще хапна с удоволствие. Изглежда адски вкусно!
Прекрасна е! Аз обичам точно такива тортички с много крем. С най-голямо удоволствие ще си я направя за някой празник.
ОтговорИзтриванеProsto vazhititelno predizvikatelstvo...
ОтговорИзтриванеma quanto è goduriosa?!!!fantastica
ОтговорИзтриванеa kak se pravi krema bez дулче де лече ?
ОтговорИзтриванеКато карамелизирате посоченото количество захар и го добавите към врящато мляко.
Изтриванеblagodarq,no nese li presi4a mlqkoto?
ИзтриванеНе, защото карамелът е изстинал, т.е. трябва да работите задължително с изстинал карамел, а млякото - врящо (по-бързо се разтваря карамелът).
ИзтриванеТортата в ринг със свалящи стени ли се сглобява?
ОтговорИзтриванеМоже, но аз за тази торта не използвах.
ИзтриванеОбожавам този крем, Инче! Леля ми прави подобна бисквитена торта и сега ме подсети за нея! Но и тази ще се опита непременно- да не взема да се мина :) Пък и не мога да устоя на твоите кадри никога! Сърдечни поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси :)
ИзтриванеБлагодаря, Весе :)
ОтговорИзтриванеТова вече е прекалено!
ОтговорИзтриванеЕгати тортата!
Искам!
:)))
ИзтриванеАз направих крем с 5 жълтъка. Мисля, че се получи чудно. Благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз за отзива :)
ИзтриванеБрашното нещо е объркано не можеш да сложиш 3 супени лъжици брашно за 3 блата???????
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ИзтриванеНе е сбъркано, има какао и смлени лешници. Няма грешка в количеството на продуктите.
Поздрави :)
Дефакто да сложа 2 суп лъжици брашно така ли ?? Колко дебел става блата? 1 см ли ? Как да направя 3 блата поне така се вижда на картинката?? Нещо не ми се връзва затова питам??
ОтговорИзтриванеДа, точно така, две супени лъжици брашно само.
ИзтриванеОписала съм как се приготвят блатовете - сместа се разделя на три равни части, които се пекат отделно:
Приготвяне на блатовете:
Разбиваме белтъците на сняг заедно със захарта. Прибавяме пресятите брашно, какао и бакпулвер. Накрая добавяме и смлените лешници. Разбъркваме. Разделяме сместа на три равни части, които печем в тавички диаметър около 22 см., предварително покрити с намаслена хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 10-15 минути или до готовност. Охлаждаме блатовете.
Когато правя торти слагам 250 грама брашно пресято ама 250 грама повтарями ги режа с конец
ОтговорИзтриванеЕ, тази торта е със смлени лешници, затова брашното е много по-малко. Не ви съветвам да изпечете един блат и после да го разрежете с конец при това тесто, направете го, както съм описала в рецептата.
ИзтриванеХубав ден :)