Шоколадова торта


Тортата е с блатове като на дяволската торта, но без кафе, а кремът е адаптиран оттук >>





  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Продукти:
2 чаени чаши брашно
2 чаени чаши захар
3/4 чаена чаша тъмно какао
2 чаени лъжички соба бикарбонат
2 големи яйца
1 чаена чаша айрян
1 чаена чаша слънчогледово олио
4 прахчета ванилии
1 чаена чаша гореща вода

крем:
350 грама сладкарска сметана
170 грама крем сирене Филаделфия
180 грама черен шоколад
5 супени лъжици захар
1 пудинг ванилия за четири порции
120 грама краве масло

Приготвяне на блатовете
В купа смесваме сухите съставки, а в друга купа - течните, но без горещата вода. Прибавяме течните към сухите и разбъркваме, като последна е горещата вода. Разделяме сместа на две равни части, които изсипваме в тави с диаметър около 20-22 см., чиито дъна предварително са покрити с хартия за печене и са леко намаслени, стените на тавите също са намаслени. Печем блатовете в предварително загрята фурна на 150С за около 40 мин. или докато при проверка с клечка за зъби останат по нея няколко трохички, но не и сурово тесто.  Изваждаме от фурната блатовете и ги оставяме да се охладят в тавите за около 10 минути, след което ги прехвърляме от тавите върху подноси или други плоски повърхности, покрити с хартия за печене, да се охладят напълно, като през това време приготвяме крема.

Приготвяне на крема
В 100 мл. от сметаната разтваряме пудинга. В останалата сметана поставяме захарта и крем сиренето и ги варим на умерен огън. Когато сместа се загрее, добавяме разтворения пудинг и варим до сгъстяването на крема. Ако ви се образуват бучки, ползвайте пасатор, така гарантирано ще получите гладък крем. Сваляме от огъня крема и прибавяме към него начупения на парченца шоколад и нарязаното на кубчета краве масло. Бъркаме до разтопяването им. Оставяме крема да се охлади.

Сглобяване
В ринг за торта поставяме първия блат. Ако блатовете ви са се получили с купол, изрежете го, така че да получите равна повърхност. Отгоре изсипваме охладения, но все още топъл крем., като предварително заделяме около 10 лъжици от него за покриване на тортата. Оставяме за около 10 минути на стайна температура, след което поставяме в хладилник за около 25 минути. Изваждаме тортата от хладилника и внимателно поставяме втория блат. Отгоре поставяме заделения крем. Оставяме тортата в хладилник за една нощ. На следващия ден изваждаме тортата от хладилника и я освобождаваме от ринга за торта. Украсата е по желание, при мен е просто с разтопен 100 грама шоколад с 60 грама  краве масло и отгоре малко шоколадови капки.

Коментари

  1. Честита Коледа! Много здраве и великолепни моменти! Страхотна торта, както винаги си магьосница! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Инче!!! Такива великолепия желая винаги да има на трапезата ви, да радвате и нас:). Честита Коледа, бъдете здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Бъдете щастливи и вие, както и все така лъчезарни, особено ти и малкото бонбонче :)

      Изтриване
  3. Прелестна ... празнична ... красиви снимки!
    Честита Коледа и светли и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Коледа!
      Здраве и много щастливи мигове с малкото бръмбарче :)

      Изтриване
  4. Честита Коледа!
    Много смях и веселие, здраве и щастие! Нека е благословен домът ти, Ина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети!
      Честита и на вас!
      Здраве и много късмет :)

      Изтриване
  5. Инче, решила съм да пробвам тази торта, но сега като се зачетох ми се струва, че при блата съотношението на течностите - 3 ч.ч. към брашното - 2 ч.ч. ще доведе до много рядка смес, така ли е наистина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, да, сместа за блатовете е рядка, тя е такава и при дяволската торта.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации