Сладкиш с рожков, ябълки и моркови


Сладкишът е с много приятен, не е прекалено сладък, с идеална влажност и леко екзотичен вкус, изващ от брашното рожков. Последното може да не се хареса на всекиго - моят син не го одобри, но може да го замените с какао, но в този случай увеличете количеството захар. Мисля да го направя следващия път с 3/4 чаена чаша какао и да добавя 1/3 чаена чаша захар, а може и половин, това ще преценя на момента и после ще докладвам как е :))




Продукти:
4 яйца
1/2 чаена чаша кристална бяла захар
1/2 чаена чаша кафява захар мусковадо
3/4 чаена чаша хладко прясно мляко
1/2 чаена чаша слънчогледово олио
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена чаша настъргани моркови (около 2 големи)
3/4 чаена чаша настъргани обелени ябълки (около една голяма)
1 чаена чаша брашно от рожков
1 чаена чаша бяло брашно

глазура:
100 грама черен шоколад
50 грама краве масло


В купа разбиваме яйцата заедно със захарта до увеличаване на обема им, около 3-4 минути на максимална скорост на миксера. Прибавяме прясното мляко, олиото, редувайки с пресетите брашна с бакпувлера. Накрая добавяме настърганите моркови и ябълка. Разбъркваме. Изсипваме сместа в тава с размери 20х30 см, предварително покрита с хартия за печене, излизаща извън формата (по-лесно се изважда от тавата).
Печем в предварително загрята фурна на 180С за 40-45 минути. Изваждаме тавата от фурната и оставяме сладкиша да се охлади, след което заливаме с глазурата, приготвена от разтопените масло и шоколад. Оставяме на хладно да се втвърди глазурата, след което изваждаме сладкиша от тавата с помощта на излизащата извън стените на тавата хартия за печене. Може и без украса :))) Режем на парчета по наше усмотрение и сервираме.



Коментари

  1. Както винаги прекрасни снимки и свежи идеи, ще се пробва задължително!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно изглежда! Не съм опитвала това брашно, даже май не съм попадала и в магазина, сигурно е на щанда с диетичните?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации