Карамелено-кафеена маджарица



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Продукти:
за тестото:
600 грама брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
220 грама краве масло
2 яйца
200 грама захар
ванилия
8 супени лъжици заквасена сметана или гъсто кисело мляко

допълнително брашно за поръсване при разточване на корите

Крем:
1 литър прясно мляко
1 консерва кондензирано подсладено мляко
1 консерва карамелизирано подсладено мляко /дулсе де лече или сгущьонка/
350 грама краве масло
3 чаени лъжички нес кафе
130 грама нишесте ванилия
1 ампула ванилия на доктор Йоткер


Приготвяне на корите
Замесваме тесто от продуктите за тестото, което оставяме в хладилник за около 1 час, след което го разделяме на 6 равни части. Всяка част разточваме върху леко набрашнена хартия за печене, поръсваме го пак с малко брашно и разточваме много тънка правоъгълна кора. Пренасяме заедно с хартията за печене върху тавата от фурната, обърната с дъното. Печем в предварително загрята фурна на 170С за около 5-7 минути до леко покафеняване на краищата ѝ. Изваждаме я от фурната и я оставяме да изстине. По същия начин процедираме и с другите части тесто. Аз работя с два големи листа хартия за печене и двете тави от фурната за печене.

Приготвяне на крема
В 1 чаена чаша от студеното прясно мляко разтваряме нишестето, а другата част мляко оставяме да заври заедно с подсладените кондензирани млека и кафето. Към врящото мляко добавяме разтвореното нишесте и бъркаме  до гъстяване на крема. Сваляме от огъня и оставяме леко да охладим, след което добавяме ванилията, разбъркваме. 
Този път с крема процедирах по малко по-различен начин. Охладения, но не напълно изстинал крем пасирах с пасатор, като от време на време прибавях омекналото краве масло на порции.

Сглобяване
Поставяме една кора, мажем с крем (около 8-9 супени лъжици), поставяме отгоре друга кора, леко притискаме с ръце, пак крем и т.н, до последната кора, която също намазваме с крем, но по-малко. Оставяме тортата в хладилник за едно денонощие. Задължително преди сервиране извадете тортата на стайна температура за поне 3-4 часа, може и повече. Отрежете краищата на тортата с  неназъбен нож, те са неугледни, но вкусни, хапнете си ги :) Украсата е по желание, при мен е от бял шоколад, не чак толкова гаден като на Милка и Нестле, някаква марка на Лидъл, забравих името, ще погледна, по-късно ще напиша. Карамелизирах и няколко орехови ядки.

Забележка: Аз отделих една голяма купичка от крема, много е вкусен, с него ще правя сладки.




Коментари

  1. Инче, какви са тези Маджарици, подлуди ме във Фб, който коментира, който хареса и все тези торта на моята стена с новини:))) А те харесващите не се спряха:))) Не ми е зле да ти кажа, ама някак като мазохизъм вече става да си причинявам такива гледки. Прекрасна е наистина! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Направо съвършено...и трите ти маджарици са страхотни - и бялата, и кафявата, сега и тази!
    Кога ли ще се реша да опитам...неустоими са!

    П.п. Инче, видях те в списание "Рецепти за здраве", ама много си готина и младичка, страхотна си!
    Аз все си мислех, че блога се списва от достолепна, едрогабаритна дама, на сериозна възраст, пък то - нежно и крехко момиче, много ме радваш!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации