Омлет в буркан




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Отново омлети, но този път в буркани - вкусни и непържени :)
Вярно, правят се по-бавно от традиционните, защото и дебелината им е много по-голяма, а и са доста по-ефектни. Ако желаете може да добавите подправи по ваш вкус, но ние си ги предпочитаме натурални. Не съм експериментирала с добавки от кашкавали, шунки и прочие зеленчуци, така че не мога да кажа какво ще е поведението на сместа.
Важното е бурканът да не е с много тясно гърло, защото ако решите да изсипете омлета в чинийка ще се озарите. Е, това не важи, ако си го хапнете с лъжичка директно от буркана.


Продукти за един омлет в буркан от 400-500 грама (аз използвах буркан от сладко 370 мл):
2 яйца
50 милилитра прясно мляко (около 1/4 чаена чаша)
сол на вкус
краве масло за намасляване на буркана

Намаслете обилно с омекнало краве масло вътрешността на буркана. В купа поставете яйцата, разбъркайте с вилица до съединяване на жълтъците с белтъците. Добавете сол, накрая прясното мляко със стайна температура. Разбъркайте. Изсипете сместа в буркана. 
На дъното на тенджерата, в която ще варите омлетите, поставете кърпа, а после и бурканите. Добре е тенджерата да е широка и висока. Не варете повече от 3 буркана наведнъж. Поставете бурканите на разстояние един от друг. Поставете им капачките, но не ги завивайте. Аз върху всеки буркан сложих по един камък, за да не изплуват. Сипете в тенджерата топла вода, като нивото й трябва да е 4-5 сантиметра над нивото на яйцата в бурканите. Включете котлона на среден огън. Когато заври сместа, намалете котлона, варете още 30-35 минути (като махнете капачката, омлетът в средата трябва да не е течен). Отстранете тенджерата от котлона, извадете бурканите, махнете им капачките, оставете ги леко да се охладят, след което ги хапнете. Можете да извадите омлетите, както направих аз, лесно става - съвсем леко с ножче минете покрай ръба на омлета, поставете чиния върху отвора на буркана, обърнете го. 
На снимките виждате единия вариант с обърнат с дъното нагоре омлет, а в другия - както е печен. Има и разрез с нож и разрез с лъжица.







   


Коментари

  1. Ееее, ще се пробва, жИстоко е , Ина!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  2. Инче,
    благодаря за чудесната и вкусна идея!
    Може да надникнеш и при мене как се получи:
    http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2017/04/omelett-im-glas.html
    Спокойна нощ и сладки сънища!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотен ти се е получил, Гери, презентирането с разноцветните доматчета също!
      Прегръдки и благодаря за одобрението и доверието :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации