Спаначени пръчици


1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
4 чаени чаши брашно + още малко за разточване
100 грама краве масло на стайна температура
1 жълтък
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка бакпулвер
7 супени лъжици слънчогледово олио
400 грама замразен млян спанак на Бондюел

4 скилидки чесън
1/2 чаена чаша слънчогледово олио

счукана на дребно морска сол


В тенджера слагаме 7 супени лъжици олио и замразения спанак. Готвим го до размразяване + още около 5 минути. Отстраняваме от огъня спанака и го оставяме да се охлади. Ако ползвате друг спанак, а не на Бондюел, то минете го през пасатор или блендер, за да няма цели листа, но не се престаравайте с пасирането, нека да са просто нарязани листата на по-малки парченца, а не съвсем да получите пюре.

В купа поставяме брашното, бакпулвера, маслото, нарязано на кубчета, солта, жълтъка и охладения спанак. Замесваме нелепнещо тесто, което покриваме и оставяме в хладилник за 30 минути. 
През това време пресоваме скилидките чесън и ги добавяме към олиото.
В хаванче счукваме около 2 супени лъжици морска сол.


Престоялото тесто разточваме на кора с дебелина около 1 сантиметър върху добре набрашнена повърхност. Поръсваме с брашно отгоре и отново оформяме топка, която разточваме върху набрашнена повърхност. Кората пак трябва да е с дебелина около 1 сантиметър. Режем ленти с ширина около 1-2 сантиметра, дължина около 12 сантиметра или колкото ви харесва. Може да изрежете и с формички. 

Подреждаме на разстояние една от други пръчките върху тава с хартия за печене. Намазваме ги с чесновото олио, но гледайте да не слагате от чесъна, аз например не харесвам особено миризмата на печен чесън. Посипваме отгоре морска сол. Печем в предварително загрята фурна на 170С за около 20-25 минути. Изваждаме пръчиците и още топли ги намазваме отново с чесновото олио, сега вече няма проблем да сложите и малко чесън :))

Коментари

  1. e\ la prima volta che li vedo quindi mi attraggono molto

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Нова 5777г.
    Да си жива, здрава и завинаги млада. Море от любов, океан от пепедруди, планини от шастие.
    Спаначени пръчеции --- Бог съм на тях.
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусни, ефектни, витаминозни:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации