Шоколадово-кафеена торта

 




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

адаптирано оттук >>

Продукти:
40 грама цели овесени ядки
40 грама смлени овесени ядки
1 супена лъжица брашно с връх
4 яйца
25 грама какао
6 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
60 милилитра сварено кафе

за напояване на блата
70 милилитра сварено кафе, подсладено с 3 чаени лъжички захар 

крем
400 милилитра прясно мляко
3 супени лъжици царевично нишесте
1 супена лъжица какао
5 супени лъжици захар
100 грама шоколад Милка екстра какао
180 грама шоколад Колев 72% какао
120 грама краве масло
5 грама желатин


Разбиваме белтъците до сняг. В друга купа разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Прибавяме какаото, брашното, овесените ядки, бакпулвера, свареното кафе, разбъркваме. Прибавяме разбитите белтъци и разбъркваме. Изсипваме сместа в тава с височина поне 15 сантиметра, диаметър 20 сантиметра, чието дъно е покрито с хартия за печене. Намасляваме хартията и стените на тавичката. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 35 минути. Изваждаме тава с блата от фурната и оставяме да се охлади. Изваждаме охладения блат от тавата. Ако се е надул повече в средата, изрязваме издатината, за да получим равен блат. Внимавайте, защото блатът е крехък. Поставяме блата в ринг за торта, напояваме го със свареното и подсладено кафе.
По време на печене блатът се надува доста, но когато му сложим крема отгоре, той се посплесква, та не се стрясайте каква височина може да има тортата, съдейки по височината на блата.

Крем
В 1/2 чаена чаша прясно мляко разтваряме нишестето и какаото. Останалото мляко сваряваме със захарта. Когато заври, прибавяме разтвореното нишесте и какао. Бъркаме до сгъстяване на крема. Сваляме от огъня и прибавяме кравето масло, начупените шоколади, разбъркваме до разтопяването им. Желатинът накисваме в 50 милилитра вода, оставяме го да набъбне, след което го разтваряме на водна баня, не трябва да завира!!! Прибавяме го към сместа, разбъркваме. Изсипваме крема върху напоения блат, заравняваме. Оставяме тортата за една нощ в хладилник да стегне. На следващия ден с остър нож минаваме покрай стените на ринга, за да го отстраним по-лесно. Украсата е по желание. Режем парчетата с намокрен в гореща вода гладък нож.

Коментари

  1. И това не мога да подмина равнодушно...много изчистено и елегантно...съвършенство!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, скитнице любима, за много години!
    Здраве и берекет, вдъхновение и шарен живот да имаш, като тъкана българска черга!
    М

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации