Тарт с круши - Тарт Бурдалу с какао





  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Хм, на мен ми хареса, но половинката ми не я одобри. Според мен й липсва един тънък слой ганаш, но не върху крушите, а върху тестото – тогава ще стане бомба. Това ще е следващата ми задача :)))


форма за тарт с падащо дъно, диаметър 20 сантиметра

Продукти:
3 круши по 160 грама
150 грама замразени малини (има във Фантастико, преди имаше и в Била, но от известно време не съм срещала там)
500 милилитра вода
100 грама захар
1 прах ванилия

за тестото:
110 грама брашно
20 грама какао на прах
65 грама краве масло
30 грама захар
4-5 супени лъжици студена вода - слага се по малко, до получаване на тесто, подлежащо на точене

пълнеж:
80 грама смлени бланширани бадеми (може да ги замените със смлени орехови ядки или лешници)
1 яйце на стайна температура
75 грама краве масло на стайна температура
75 грама пудра захар
20 грама какао на прах
10 милилитра коняк или бренди

за блясък на крушите
1 чаена лъжичка сладко от кайсии
1 супена лъжица от малиновата течност, в която са варени крушите



В тенджера поставяме малините със захарта и водата. Оставяме сместа да заври, след което добавяме към тях обелените и разполовени круши с отстранени дръжки. Варим на слаб огън около 30 минути. Сваляме от огъня и оставяме да се охлади. Добавяме прахчето ванилия. Разклащаме от време на време сместа. Крушите трябва да престоят в малиновата смес поне 5 часа. Аз ги държах 5, повече не издържах.

Приготвяне на тестото за основата
Смесваме продуктите и при нужда добавяме малко студена вода, за да замесим тесто, което оставяме да престои 30 минути в полиетиленов плик, след което разточваме тестото на кора с дебелина около 3-4 милиметра. Кората прехвърляме, с помощта на точилка, върху тава за тарта, чието дъно е покрито с хартия за печене. Покриваме с тестото дъното и стените на тавата. Отстраняваме излишното тесто от борда. Отгоре поставяме хартия за печене и изсипваме боб или нещо друго, аз сложих морска сол, за да не се надига тестото при печене. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 10 минути. Изваждаме от фурната, отстраняваме хартията с боба, солта или каквото там ползвате за тежест. Оставяме леко да се охлади, а през това време приготвяме пълнежа.

Разбиваме кравето масло със захарта. Добавяме яйцето, отново разбиваме с миксер. Добавяме какаото, ядките и коняка. Разбъркваме. Изсипваме сместа върху тартата. Отгоре разпределяме крушите, които предварително сме отцедили, попили със салфетка и отстранили семената, а също и сме направили няколко разреза като филийки, но не режем докрая на крушата. 
Печем на 175С за 25 минути. Изваждаме от фурната и оставяме да изстине напълно. Изваждаме тарта от формата. Намазваме за блясък крушите със сладкото и малиновата течност.



Коментари

  1. Отново класен десерт, Инче - Адмирации!
    Неустоим разкош от бляскави малинови круши в какаов бадемов пълнеж...
    Страхотна рецепта, майсторско изпълнение и красива визия - благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Красота! Весела подготовка за празниците, Инче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации