Медени пастички





  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Пастичките са страхотни! По рецепта на шеф Андрей Рудьков са.
Мекички и много вкусни! Ако използвате целия сироп, както направих аз, ще получите едни бижута :)

с много леки промени от моя страна

Продукти:
блат
60 милилтра прясно мляко
45 милилитра слънчогледово олио
40 грама мед
140 грама захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
400 грама брашно
1 яйце 

крем
500 милилитра прясно мляко
60 грама грис
75 грама мед
75 грама захар
200 грама краве масло
90 грама черен шоколад - при мен Милка екстра какао
куркурма за оцветяване на крема в жълто или жълта сладкарска боя
3 прахчета ванилия
1 ампула ванилия на д-р Йоткер

сироп
100 милилитра вода
100 грама захар
50 милилитра алкохол - аз ползвах бренди


Приготвяне на крема
Сваряваме млякото с меда и захарта. Прибавяме гриса и варим до сгъстяване. Сваляме от огъня, добавяме кравето масло, за да се разтопи. Отделяме 1/3 от крема и в нея добавяме шоколада, бъркаме да се разтопи - кремът е топъл и от неговата топлина се разтопява и шоколада. В останалия крем добавяме ванилиите и оцветител. Ако ползвате куркума като мен, не прекалявайте все пак с количеството - тя оцветява доста, но има и специфичен вкус, та внимавайте! Покриваме кремовете, оставяме ги да изстинат.

Приготвяне на блатовете
В тенджера смесваме млякото, олиото, меда, захарта. Слагаме на огън до разтопяване на захарта. Отстраняваме от огъня, охлаждаме малко, добавяме част от брашното, разбъркваме. Добяваме яйцето, разбъркваме. Добавяме останалото брашно със содата. Разбъркваме. Замесваме тесто, което завиваме в стреч фолио, оставяме да почине 15 минути. Разделяме тестото на 2 равни части. Всяка част разточваме върху хартия за печене на правоъгълна кора с дебелина около 2-3 милиметра. Двете кори трябва да ги направите в еднакви размери.  Печем в предварително загрята фурна на 180С за 5-6 минути до лек златист загар, не повече.
Оставяме да изстинат напълно корите, след което ги слагаме една върху друга. режем по по-дългата страна, така че да получим 4 кори.

Приготвяне на сиропа
В тенджера варим продуктите за около 5 минути. Ако искате да се усеща алкохолът, варете до разтопяване на захарта. 

Сглобяване на тортата
Вземаме един блат, хубаво е да го намажете с малко отделен шоколад, да го оставите да се стегне, да го обърнете с шоколада към подноса, но аз това си го спестих, а трябваше да го направя, защото после леко от блата остава върху подноса. Сиропираме.
Мажем отгоре 1/2 от жълтия крем - може да ползвате пош за тази цел. Отгоре друг блат. Сиропираме. Поставяме шоколадовия крем. Пак блат, сироп, поставяме останалата част от жълтия крем. Завършваме с блат, сироп. Завиваме в стреч фолио, заедно с подноса. Оставяме 1 нощ. Украсата е по желание - при мен малко какао с няколко отделени лъжици от жълтия крем.


Коментари

  1. И тортата и пастичките са класа...,
    вкус, аромат, изпълнение и представяне -
    благодаря за удоволствието и адмирации за теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Дори през монитара усещам вкуса...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации