Печени понички




Когато са топли, много наподобяват понички и се топят в устата, но когато изстинат, за мен са по-скоро печени бухтички. На следващия ден не ми харесаха. Аз ги държах в полиетиленов плик, за да не изсъхват и пудрата захар се беше разтопила. 
Количеството е много, поне за нас - излизат две големи тави на фурната, не съм броила поничките, но някъде около 20, та може и повече да бяха. Със сладкарски крем или със сметана ще са трепач. 

При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА!

Продукти:
180 милилитра прясно мляко
60 грама захар
2 яйца
80 грама разтопено краве масло
около 440-460 грама брашно
15 грама суха мая

за намазване
80 грама разтопено краве масло

за овалване 
пудра захар
пълнеж по желание - при мен ягодово сладко


В контейнера на машината за хляб поставете изброените продукти в посочения ред. Включете на програма месене и втасване. Когато тестото е готово, изсипете го върху набрашнен плот и го разточете на  кора с дебелина около 1 сантиметър. Не премесвайте тестото! Просто нежно го разточете с точилката. Изрежете с чашка или с нещо друго подходящо - аз рязах с малък ринг, кръгчета с диаметър около 5-6 см. Аз едната тава направих с понички с височина 2 сантиметра (може да ги видите на снимки по-надолу) от тестото, което остана след изрязване на първата кора.  Тук вече ще трябва да премесите тестото. Подредете ги на разстояние едно от друго върху тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат на топло до удвояване на размера, след което ги изпечете в предварително загрята фурна на 180С. Който има вентилатор, може да го използва на режим вентилатор с долен нагревател на 160С. Печете около 12 минути.
Извадете от фурната и веднага ги намажете обилно с разтопеното краве масло. Поръсете с пудра захар. Изчакайте да се охладят за около 10-15 минути и ги напълнете с пълнеж (използвайте пош), пробивайки дупка отстрани на всяка "поничка". Оваляйте всички понички в пудра захар отвсякъде. 

При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА!

Коментари

  1. Бихте ли споделили и как да се направи тестото без машина за хляб? Благодаря за хубавите рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Ако нямате машина за хляб, ще трябва да замесите в по-голяма купа чрез миксер с приставките за тесто, след което да оставите тестото на топло да втаса, покрито с хърпа или стреч фолио. Маята няма нужда от активиране. На ръка няма да стане, защото е лепкаво тестото.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации