Гараш торта  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Продукти:
блатове
9 белтъка
200 грама захар
70 грама брашно
300 грама фино смлени орехови ядки

крем

4 жълтъка
240 милилитра топло прясно мляко
250 грама шоколад Милка екстра какао
80 грама маслоганаш

200 милилитра сладкарска животинска сметана
100 милилитра животинска сметана за готвене
70 грама черен шоколад за готвене
150 грама шоколад екстра какао Милка

шоколадова глазура
200 грама шоколад екстра какао Милка
5 супени лъжици слънчогледово олио

Приготвяне на блатовете
Разбиваме белтъците на пяна, след което добавяме по малко от захарта. Разбиваме до меки връхчета, след което добавяме брашното и орехите. Разбъркваме внимателно до хомогенизиране. Разделяме сместа на 4 равни части, след което всяка част разпределяме върху тавата от фурната, покрита с хартия за печене, върху която сме очертали от долната страна на хартията кръг с диаметър 25 сантиметра. Печем в предварително загрята фурна на 180С до леко покафеняване на краищата, а центърът на блата при допир да не лепне. Изваждаме тавата от фурната, преместваме блата с хартията на равно място до пълното му охлаждане и с ринг за торта изрязваме краищата на блат, а през това време повтаряме стъпките и за другите три блата. Диаметърът на всички изрязани блатове трябва да е един и същ. При мен 24 сантиметра.

Приготвяне на крема

Жълтъците леко разбиваме до хомогенизиране и ги смесваме с топлото прясно мляко. Варим на умерен огън до сгъстяване при непрекъснато бъркане до сгъстяване. Отстраняваме сместа от огъня и добавяме начупения шоколад, разбъркваме до разтопяването му. Добавяме и кравето масло, нарязано на по-дребни парченца, и бъркаме до разтопяването му. Ако е нужно, върнете за малко сместа на топлия котлон. 

Приготвяне на ганаша
В друга тенджера сгорещяваме сметаните и добавяме шоколадите, разбъркваме до разтопяването им. Смесваме крема и ганаша.

Сглобяване на тортата
Върху поднос поставяме първия блат, от който сме отстранили хартията за печене. Заграждаме блата с ринг за торта. Изсипваме част от крема - някъде около 13-14 супени лъжици. Отгоре поставяме втори блат, отново крем, блат, крем, блат, като кремът върху последния блат трябва да е по-малко. Трябва да ви остане малко крем и за намазване на тортата отстрани, но това ще стане на следващия ден. Поставяме тортата в хладилник за една нощ. На следващия ден отстраняваме внимателно ринга от тортата, може да си помогнете с нощ. Намазваме отстрани тортата с останалия крем, който трябва да извадите поне един час преди да пристъпите към този процес. 

Шоколадова глазура
Разтопяваме шоколада на водна баня, добавяме олиото и разбъркваме.

Заливаме тортата с шоколадовата глазура като намазваме леко и отстрани. 

Украсата по принцип е с шам-фъстък, но аз нямах, та каквото намерих, това сложих :)))
  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации