Понички с крем



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! Същото важи и за снимковия материал!

1 чаена чаша  =  240 милилитра

Продукти:
50 грама топла вода
2 яйца
1 жълтък
50 грама разтопено краве масло
2 супени лъжици захар
2 чаени чаши брашно
4 грама суха мая
ванилия
щипка сол

1 литър слънчогледово олио

Крем:
2 чаени чаши прясно мляко
5 равни супени лъжици царивично нишесте
3 жълтъка
1/2 чаена чаша захар
50 грама краве масло
ванилия

150 милилитра сладкарска животинска сметана



В 1/2 чаена чаша студено мляко разтворете нишестето. Разбийте жълтъците на пяна със захарта и ги добавете към останалото топло мляко. Варене на умерен огън до сгъстяване. Добавете нишестето и варете още около 1-2 минути или до готовност.  Прибавете маслото, за да се разтопи. Покрийте крема с кърпа и го оставете напълно да изстине. В купа разбийте сметаната на сняг. Добавете сметаната към напълно изстудения крем, добавете ванилия, разбъркайте. 

От продуктите замесете меко тесто, ако се налага добавете още брашно до меко, но леко лепнещо. Най-добре замесете в хлебопекарна, ако имате. Оставете да втаса до удвояване на обема. Втасалото тесто разточете върху посипана с брашно повърхност на кора с дебелина около 1,5-2 сантиметра. С водна чаша изрежете кръгчета, които поставете върху тава, покрита с хартия за печене, но на разстояние едно от друго. Покрийте с кърпа и оставете на топло да увеличат двойно обема си. 

В тенджера или фритюрник изпържете поничките. Аз пържа в тенджера на маслена баня, затова е голямото количество олио - нужно е поничките да се "къпят" в мазнина. Аз проверявам готовността на олиото с дръжка на дървена лъжица - когато потопя дръжката в олиото и започнат веднага да излизат балончета, то олиото е готово. Поставяме по няколко понички, но не прекалявайте, защото се надуват много и се нуждаят от място. Намалете огъня на котлона. При 9 степенен котлон, аз пържа между 4-5. Пържете първо от едната страна за около 2-3 минути, после обърнете и пържете и от другата страна също толкова време. Разбира се, че времето зависи от големината на поничките - ако сте ги направили малки, то е нужно по-малко време, а ако са по-големи – повече. Вижте първата поничка как е отвътре и преценете колко време да пържите, но така че да не са почернели отвън. Поставете поничките върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина. На всяка изстинала поничка направете отстрани отвор с малко ножче, напълнете с крема, използвайки пош. Поръсете с пудра захар. Съхранявайте поничките в полиетиленов плик. Излизат доста бройки. 

Отитайте и някои от следните рецепти за понички :)
Сръбски понички >>

Бързи понички с извара >>


Венециански понички с крем >>


Понички и печени чешки бухти >>


Печени понички >>




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!


Коментари

  1. Като от пекарна! Вълшебни са. Всички видове понички харесвам, но пържените са ми фаворит, а тези, Инче са фантазия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации