Къпинова панакота
- При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!
1 чаена чаша е с вместимост 240 милилтра
Може да използвате пресни или замразени плодове
Продукти:
1 и 1/2 чаени чаши къпини
1 и 1/2 чаени чаши прясно мляко
3 супени лъжици подсладено кондензирано мляко
100 грама бял шоколад Линдор
125 грама маскарпоне
2 чаени лъжички желатин
4 супени лъжици студена вода
1/3 ампула ванилия на доктор Йоткер
за къпиново-ягодов сос
1 чаена чаша къпини
1 и 1/2 чаени чаши ягоди
2 супени лъжици захар
2 супени лъжици вода
Къпините, прясното мляко, подсладеното кондензирано мляко и маскарпонето поставяме в тенджерка и сгряваме, но внимаваме сместа да не заври. Сваляме от огъня и я прехвърляме в тесен и дълбок съд. Пасираме. Прецеждаме през цедка сместа, за да отделим семките на къпините. Към прецедената смес добавяме разтопения на водна баня шоколад. Разбъркваме. Прибавяме и ванилията. Разбъркваме. Накисваме желатина във водата до набъбване. Разтваряме го на водна баня и го добавяме към сместа. Разбъркваме добре. Разпределяме крема в чашки, които поставяме в хладилник за поне 3 часа. През това време си проготвяме къпиново-ягодовия сос. Не го пропускайте - с него става чудесен крема!!! Къпините сгряваме със захарта и 2 супени лъжици вода до омекването им. Пасираме, след което прецеждаме сместа. Прецедената смес смесваме с ягодите и отново връщаме на котлона до омекване на ягодите, но да не станат на сладко. С вилица ги смачкваме. Махаме от котлона и охлаждаме напълно. След като кремът е престоял 3 часа в хладилника, изваждаме го и го заливаме с малко от соса. Връщаме в хладилника за още 30-40 минути, след което е готов за консумиране.
- При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!
Снимковите колажи винаги също ме усмихват, нали са твои авторски и останалите снимки, не само на храната?
ОтговорИзтриванеА защо не ни ги пускаш като ревю на местата, които посещаваш?
Очаквам къпини да ми донесе дъщерята, дано не пропусна да приготвя точно това, то зависи и от времето, че напоследък ги мятам в буркани за вино или оцет.
Благодаря, Весе :)
ИзтриванеДа, мои са! Не ми се пише, сигурно защото работата ми е свързана с писане :))) И рецептите ме мързи да ги напиша, но си ги слагам, честно казано, предимно за моя употреба - то затова и толкова печатни грешки :)))