Лесна шоколадова торта



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Продукти:
блат
160 грама меко краве масло
90 грама пудра захар
60 грама смлени печени лешници
1 яйце
110 грама брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 ванилия

шоколадов крем
300 грама шоколад Милка екстра какао
30 грама краве масло
200 милилитра течна животинска сметана /може да е и готварска, няма да я разбиваме/
180 грама маскарпоне на стайна температура

сметанов слой
200 милилитра течна сладкарска сметана
3 супени лъжици захар
ванилия
1 и 1/2 чаени лъжички желатин
80 милилитра вода


Приготвяне на блата
В купа смесваме всички продукти за блата. Разбъркваме до хомогенност с лъжица. Изсипваме блата в тава с диаметър 16-18 см, покрита с хартия за печене. Печем на 180С за 25-30 минути. Изваждаме тавата от фурната и охлаждаме, след което изваждаме блата от формата. Поставяме го в поднос, заграждаме го с ринг за торта. 

Приготвяне на шоколадовия крем
Загряваме сметаната с кравето масло. Поставяме шоколада, начупен на парченца. Бъркаме до разтопяването му. Сваляме от огъня. Добавяме маскарпонето и бъркаме до хомогенизиране. Охлаждаме за около 10-15 минути. Изипваме крема върху блата. Поставяме тортата в хладилника за една нощ.

Приготвяне на сметановия слой
На следващия ден накисваме желатина в студената вода да набъбне, след което го разтваряме на водна баня. Разбиваме сметаната със захарта с ванилията до почти готовност. Прибавяме охладения желатин, разбиваме още малко. Изсипваме го върху шоколадовия крем. Аз не заравних, а го направих на връхчета. Поставяме тортата за около 2-3 часа в хладилника. Изваждаме тортата, освобождаме от ринга и украсяваме по желание. При мен е с шоколадов ганаш.
Режем парчетата с нагорещен нож. Преди да консумирате съветвам да оставите тортата на стайна температура за около 30 минути.



Коментари

  1. Впечатляващ ме всеки път, Ина - адмирации за теб -
    толкова красота, финес и стил на едно място...
    Разкош от идеи и рецепти с несравнимо умение за представяне!

    ОтговорИзтриване
  2. Права е Дианка, че умееш така да представиш рецептата, че да останем без дъх зад мониторите...

    ОтговорИзтриване
  3. Бихте ли погледнали отново рецептата. Има объркване в температурата за печене и размера на формата. Иначе изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации