Ягодови облачета


  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Много приятни, ниско калорични и полезни за кожата, косата и ставите пухкави ягодови облачета :) Разбира се, не е маловажно, че се приготвят изключително лесно и с малко продукти.
Продукти:
250 грама ягоди - презни или замразени, но ако са замразени, първо трябва да ги размразите
10 грама желатин на прах + 1 чаена лъжичка
захарта е по желание, но аз предпочитам да сложа, защото когато правих ябълковите обаци без захар, леко блукава история е - зависи от ябълките, де.
1/2 чаена чаша захар


Пасираме ягодите до гладка смес със захарта. Прибавяме желатина, разбъркваме, оставяме сместа за около 15 минути, после нагряваме на водна баня или на слаб огън, бъркайки до разтопяване на желатина. Внимавайте да не направите сместа прекалено гореща, трябва да е леко топла само, защото в противен случай желатинът губи желиращото си свойство.


Сваляме от огъня и оставяме да се охлади напълно, след което разбиваме с миксер за около 5-6 минути. Сместа побелява, сгъстява се, удвоява обема си и става нещо като сметана. 
Изсипете сместа в тавичка с размери 23 на 20 см, ако искате да получите не много високи кубчета, или както е при мен в продълговата форма за кекс с размери 23 на 11 см. Предварително покрийте тавата и стените й с хартия за печене, която леко намаслете. Заравнете сместа и оставете на хладно за 2-3 часа. Не покривайте с нищо формата, трябва да е открита. Готовия десерт освободете от формата и нарежете с гладък нож, който предварително сте загрели с топла вода, забърсали и леко намазали с олио, но много леко. При всеки разрез затоплете и намажете с мазнина ножа. Може да поръсите с пудра захар, но ако сте сложили в сместа захар, няма нужда. Може да оваляте и отвсякъде облачетата с пудра захар.
Скоро ще покажа и друг вариант за употребата на тази смес.

Коментари

  1. Много вкусно изглежда! Имам въпрос: дали може захарта да се замени с мед или стевия и ще се получи ли нужната пухкавост? Питам, защото трябва да избягвам захарта на всяка цена, заради диабета на съпруга ми, но кой би се отказал от толкова апетитно изглеждащ десерт?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, да, няма проблем да се замени захарта, може и да се пропусне, но е някак блудкаво. С агар-агар вместо желатин все още не съм пробвала.

      Изтриване
  2. Дори не мога да си представя вкуса и консистенцията, но изглеждат чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То и аз затова ги направих, но първият път с ябълково пюре и без захар и не ми хареса особено, затова пък с ягоди и подсладеност - приятно е, макар да е леко странна консистенцията :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации