Шоколадов чийзкейк


Много нежен и вкусен чийзкейк. 

Продукти за правоъгълна малка форма за кекс с размери 8 см на 16 см. Може да увеличите дозата, за по-голяма форма.

Продукти:
100 грама шоколад
50 милилитра течна сметана, която ще ни послужи за разтопяване на шоколада
200 грама маскарпоне
2 супени лъжици захар
3 супени лъжици студена вода
1 чаена лъжичка желатин
150 милилтра течна сладкарска сметана

шоколадово покритие
40 грама шоколад
1 супена лъжица студена вода
1/4 чаена лъжичко желатин
2 супени лъжици какао на прах
30 милитра течна сметана


Разбиваме с миксер 150 милитра сладкарска сметана до меки върхове заедно с 2 супени лъжици захар. Смесваме я с маскарпонето, но разбъркваме вече с лъжица, а не с миксер. Накисваме желатина във водата до набъбване и го разтваряме на водна баня. Добавяме го към млечната смес. Разбъркваме добре. Покриваме дъното и стените на малка правоъгълна форма с фартия за печене. Изсипваме от млечната смес около 140 грама. Поставяме формата във фризера за 10 минути.
Загряваме на котлона 50 милилтра течна сметана и я изспиваме върху шоколада, начупен на парченца. Разбъркваме до пълното му разстопяване. 70 грама от получаната шоколадова смес сипваме към останалта млечна смес. Разбъркваме. Изваждаме от фризера формата, в която сместа вече трябва да се е стегнала, и сипваме около 180 грама от шоколадово-млечната смес върху белия слой. Отново връщаме във фризера формата за 10 минути. През това време сипваме останалия шоколад към шоколадово-млечната смес и разбъркваме. След като се втвърди сместа във фризера, изваждаме я и изсипваме последната част от сместа, която е най-шоколадова. Отново връщаме във фрезера за 10 минути, след което прехвърляме формата от фризера в хладилника. Оставяме да се стегне напълно за няколко часа, най-добре за една нощ. На следващия ден изваждаме формата от хладилника и я обръщаме в поднос. Внимателно отстраняваме хартията за печене. Отгоре може да полеете с шоколадовата смес, която трябва да е охладена. Шоколадовата смес се приготвя като към загрятата сметана добавим шоколада, за да се разтопи, после какато и разбъркваме. Желатина разтваряме в студаната вода до набъбване, после го добавяме към топлата, но не гореща смес. Поливаме с получената смес чийзкейка и го връщаме в хладилника за около час. Режем с нагорещен в гореща вода гладък нож, избърсан от водата.


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации