Бананово-шоколадови мини тортички


Кремът е с идеална консистенция - не е твърд, в много рецепти кремовете са с толкова желатин, че чак на човек му става неприятно изкушението, а е достатъчно мек, за да придаде допълнителна мекота и на блата при консумиране, и да е стабилен върху него. Ако решите да направите торта, а не мини вариант, то тогава задължително оставете тортата за една нощ в хладилник, а не само няколко часа. 

Украсата е по избор, а аз нямам много време да си играя, така че нещо елементарно като шоколадова заливка, върши чудесна работа, особено ако е за неофициално събитие. 


Продукти за блата:
250 грама брашно
170 грама захар
2 яйца
100 милилитра прясно мляко
220 милилитра горещо кафе
20 милилитра коняк
60 грама какао на прах
6 грама бакпулвер
4 грама сода бикарбонат
100 милилитра слънчогледово олио

крем
175 грама сирене Филаделфия
200 грама маскарпоне
4 супени лъжици подсладено кондензирано мляко
200 милилитра сладкарска сметана за разбиване
2 банана
4 супени лъжици захар
60 грама краве масло
1 чаена лъжичка желатин
50 милилитра студена вода
1 ампула ванилия на доктор Йоткер

Шоколадова заливка
100 грама шоколад
50 грама краве масло
3 супени лъжици олио


Първо приготвяме блата. В една купа смесваме сухите продукти, а в друга течните, но без кафето. Прибавяме течните към сухите, добавяме и горещото кафе и разбъркаваме. Тя е по-течна, не се притеснявайте. Изсипваме сместа в тава с размери 60х40 см или в две малки тавички 30х20 см или в друга, но площта да е 2400 кв.см. Тавата трябва да е покрита с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 30-35 минути или до готовност - проверете с клечка, тя трябва да излезе суха. Изпечения блат оставяме да се охлади напълно в тавата. 

Приготвяне на крема. В тиган карамелизираме захарта, когато е почти готова прибавяме бананите, нарязани на парченца, добавяме и маслото. Разбъркваме. Оставяме да се охлади, а през това време разбиваме сладкарската сметана на сняг. В купичка накисваме в студената вода желатина и го оставяме за 5 минути да набъбне, след което го разтваряме на водна баня. В купа смесваме маскарпонето, Филаделфията и кондензираното мляко. Добавяме охладените карамелизирани банани, разбъркваме. Добавяме ванилията и разбитата сметана, отново разбъркваме, но внимателно, за да не спадне сметаната. През цялото време работим с ръка, а не с миксер, изключая разбиването на сметаната на сняг. Накрая добавяме и разтворения желанитин, разбъркваме.

От блата изрязваме формички с ринг. Може да напълните ринговете, а ако нямате достатъчно бройки, то всяко кръгче блат обвиваме с ацетатна лента, която трябва да е поне с широчина 2 пъти по-голяма от височината на блата, тъй като в нея ще изсипем крема. Във всеки метален или ацетатен ринг с блат отдолу сипваме от крема. Заравняваме. Оставяме в хладилник за поне 2-3 часа, след което отстраняваме ринга на всяко малка тортичка. Заливаме с шоколадовото покритие, което приготвяме от разтопения на водна баня шоколад, към който сме прибавили разтопеното краве масло и олиото.
Оставяме в хладилника, за да стегне шоколадът.


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации