Морковена торта



торта с диаметър 20 см

Продукти:
120 грама захар
160 грама настъргани моркови
1 и 1/2 чаени лъжички канела
2 големи яйца
130 грама брашно
5 грама бакпулвер
70 милилитра прясно мляко
120 грама краве масло на стайна температура

за карамеления сос - ползвах около 2/3 от него
3 супени лъжици течна глюкоза
150 грама захар
140 грама краве масло
220 милилитра сладкарска сметана
сол

лешников крем
90 грама краве масло на стайна температура
3 супени лъжици лешников тахан
1 супена лъжица тъмно какао на прах
2 супени лъжици пудра захар
200 грама крема сирене Филаделфия или подобно

ванилов крем
90 грама краве масло на стайна температуа
2 супени лъжици пудра захар
200 грама крема сирене Филаделфия или подобно
1 бурбонска ванилия

сок от компот - при мен от праскови, за сиропиране на блатовете


Карамелизираме 60 грама от захарта с 2 супени лъжици вода. Прибавяме към него маслото, разбъркваме. Прибавяме морковите и варим около 5 минути. Оставяме да се охладят. През това време разбиваме много добре яйцата с останалите 60 грама захар. Добавяме сухите продукти, накрая и карамелизираните моркови. Разбъркваме. Изсипваме във висока тавичка, покрита с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 160С за около 40-50 минути, проверяваме с клечка.
Готовия блат оставяме да се охлади малко, след което го изваждаме от формата, поставяме го върху решетка, за да се охлади напълно. Прибираме го в полиетиленов плик и го оставяме за една нощ. На следващия ден го разрязваме на две части.

Приготвяне на карамеления сос
В тенджера поставяме захарта и глюкозата. Оставяме да се карамелизира, прибавяме предварително затоплената сметана. Внимавайте, защото ще се надигне много сместа, сипвайте по малко от сметаната. Прибавете маслото и малко сол. Разбъркваме до разтопяването му. Оставяме да се охлади напълно.

Приготвяне на лешниковия крем.
Разбиваме маслото до пухкавост. Прибавяме от време на време пудрата захар. Прибавяме лешниковия тахан и какаото. Накрая добавяме и крема сиренето. Разбиваме за много кратко с миксера, колкото да се смесят.

Приготвяне на ваниловия крем
Разбиваме маслото до пухкавост. Прибавяме от време на време пудрата захар. Накрая добавяме ванилията и крема сиренето. Разбиваме за много кратко с миксера, колкото да се смесят.

Сглобяване на тортата
В ринг за торта поставяме първия блат. Напояваме го с няколоко лъжици сок от компот, някъде към 7-8, но не прекалявайте. Отгоре поставяме лешниковия крем, заглаждаме. После поставяме ваниловия крем, отново заглаждаме. Поставяме и част от карамела. Отгоре поставяме другия блат. Отново сиропираме със сока от компот. Оставяме в хладилника за поне 5-6 часа. Отстаняваме ринга за торта. С час от крема, който е излязал отстрани, аз покрих повърхността на тортата, но вие може да си направите друг крем. Мислех да залея отгоре с останалия карамел, но си помислих, че ще е прекалено сладко, затова си го прибрах, ще влезе в употреба за направата на бонбони. Отгоре просто поръсих с какао, тортата не е с конкретен повод, за да влагам усилия по украсата ѝ. Оставете отново в хладилника за поне още 2 часа. 


Коментари

  1. Не знам дали имаш идея какво може да причиниш на човек, влизайки в блога...

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,тортата изглежда невероятно вкусна от доста време и се каня. Имам едно въпросче. Лешниковия тахан можели да се замени с нещо друго тъй като не го намирам. Търсих в Лидъл няма. Благодаря.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации