Шоколадови трюфели с бей'лис и червено цвекло на прах
Продукти за около 20 броя:
200 грам бял шоколад - ползвах белгийски, но може и друг
60 грама краве масло
80 милилтра сладкарска сметана
2/3 чаена лъжичка есенция с вкус на Бейлис >>
Ако цветът не е достъчно ярък за вас, може да добавите и червена сладкарска боя

шоколадов ганаш
50 грама черен шоколад Линдт 99%
140 грама щоколад Милка екстра какао
80 милилитра сладкарска сметана
20 грама краве масло

какао за овалване

Може вместо шоколадов ганаш просто да потопите всяко топче в разтопен шоколад - бял или черен. Тогава ще ви е нужен около 200 грама шоколад за покритие.


Разтопяваме белия шоколад на водна баня със сметаната и кравето масло. Добавяме цвеклото на прах и оставяме. Може да се ви се пресече, но не се притеснявайте - след като се охлади и го разбъркате, ще се получи хомогенна смес. Добавяме есенцията бейлис и отново разбъркваме. Ако цветът не е достатъчно ярък, може да добавите сладкарска сметана. Цветът много зависи от цвета на шокалада - някои бели шоколади жълтеят. След като сместа се охлади достатъчно и е готова за моделиране, оформяме топчета. Желателно е да не са много големи. Оставаме ги за няколко часа да стегнат.

Приготвяне на шоколадовия ганаш
Разтопяваме шоколадите със сметаната и маслото. Оставяме да се охлади и да стегне. Когато ганашът е готов за моделиране, вземаме малко от него, приплесваме го, поставяме от цвеклово топче и го завиваме добре. Овалваме в какао. Оставяме за около 10 минути, след което отново с ръце оформяме топчета, за по-добра форма. Оставяме да се стегнат трюфелите добре.


Ако решите да потопите топчетата в шоколад, то използвайте клечка за зъби - продупчето всяко топче и го потопете в разтопения шокалад. Изтръскайте излишното количество. Поставете клечките за зъби в изправено положение - използвах картонена кутия, като предварително бях пробила на разтояние една от друга дупки нея. Оставете да стегне шокалада, най-добре в хладилник, но внимавайте при пренасянето им. 

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации