Шоколадова торта с Бейлис



Продукти:
блат
5 яйца
5 супени лъжици захар
60 грама разтопено краве масло
60 милилитра краве мляко
10 супени лъжици брашно
3 супени лъжици тъмно какао

ганаш
500 милилитра сладкарска сметана
3 супени лъжици тъмно какао
60 грама краве масло
30 грама шоколад Lindt 99%
100 грама шоколад Lindt 70% какао
150 грама шоколад Милка екстра какао
70 грама млечен шоколад  
есенция Бейлис


Първо приготвяме ганаша, за да има време да стегне. В тенджера сипваме сметана и я загряваме заедно с какото и маслото. След като се загрее, добавяме шоколадите. Разбъркваме до хомогенизиране. Добавяме и есенцията Бейлис. Може да ползвате пасатор, ако случайно не се е разторило добре какаото. Оставяме на хладно, за да се стегне, като от време на време разбърквате.

Приготвяне на блата
В купа разбиваме до сняг белтъците. В друга купа разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Прибавяме разтопеното масло, млякото, какаото и брашното. Разбъркваме. На три пъти прибавяме към сместа белтъците. Изсипваме сместа в голяма тава, покрита с хартия за печене. Аз позлвам на фурната, чиито размери са приблизително 40 х 30 см. Заглаждаме. Печем в предарително загрята фурна на 180С за 10 минути, пробвайте с клечка за зъби. Изваждаме тавата и оставяме да се охлади напълно. Отспраняваме краищата и разрязваме блата на 4 равни части. 
Вземаме една част от блата и я намазваме с около 3-4 супени лъжици от стегнатия, но все още можещ да се размазва, ганаш. Отгоре поставяме друга ивица блат, не натискайте. Пак слагаме от грема 3-4 супени лъжици от ганаша, и т.н. Отгоре и отстрани намазваме с ганаш. Оставяме за около 30-40 минути в хладилник тортата. Режем с потопен в гореща вода гладък нож.


Коментари

  1. Не стига че приготвяш изумителни десерти, ами и със снимки допълнително убиваш, иначе леко понасящото ми десерти сърце :)

    ОтговорИзтриване
  2. Влюбих се, още като я видях във ФБ...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации