Боровинкова торта
Аз не се разбирам добре с боровинките, затова тази торта ми харесва повече във вариант с ягоди, но моите близки я харесват и с двата плода. Може да експериментирате смело и с други сезонни плодове, разбира се.
1 чаена чаша е с вместимост 240 милилитра
Продукти:
блатове
120 грама краве масло на стайна температура
120 мл слънчогледово олио
200 грама захар
3 големи яйца
240 милилитра прясно мляко
1 ампула ванилия на доктор Йоткер
360 грама брашно
1 чаена лъжичка с връх сода бакпулвер
крем
250 грама меко краве масло (стайна температура)
300 грама крем сирене Филаделфия
1 чаена чаша пудра захар или на вкус
1 ампула ванилия на доктор Йоткер
боровинкова смес или "сладко"
500 грама боровинки, може и замразени
200 грама захар
сок от половин лимон
сироп
360 милилитра вода
1 супени лъжици захар
олио за намасляване на формите за печене
украса
малко пресни боровинки и част от боровинковото "сладко"
Приготвяне на боровинковата смес
Боровинките и захарта варим около 20-25 минути след завирането им. Прибавяме лимоновия сок и варим още около 2-3 минути. Сваляме от огъня и охлаждаме напълно.
Приготвяне на сиропа
Смесваме водата и захарта. Загряваме до разтопяване на захарта, охлаждаме напълно.
Приготвяне на блатовете
В купа смесваме брашното с бакпувера. В друга купа разбиваме кравето масло за около 2-3 минути, прибавяме олиото, ванилията и захарта. Разбиваме за около 30 секунди. Прибавяме едно по едно яйцата, като след всяко добавяне разбиваме на ниска скорост до поемането му. Прибавяме 1/3 от брашното с бакпулера, после малко от млякото, пак брашно, мляко, брашно, като след всяко добавяне разбиваме кратко с миксер на ниска скорост. Разделяме сместа на 2 равни части, които изсипваме в две форми с диаметър 20 см, чиити дъна са покрити с хартия за печене и са намаслени с олио.
Печем в предварително загрята фурна на 180С без вентилатор или 160С с вентилатор за 30 минути. Изваждаме блатовете от фурната и от формите. Охлаждаме ги напълно, след което ги разрязване на две равни части. Аз не полвам един от получените блатове, защото тортата става прекален висока, и той се изяжда от нетърпеливите гладници, но ако искате да го вложите и него в тортата, то увеличете количеството крем с 1/4.
Приготвяне на крема
В купа разбиваме кравето масло с пудрата захар за около 5 минути, прибавяме крем сиренето и ванилията, и разбиваме още около 1 минута.
Сглобяване на тортата
Поставяме в ринг за торта първия блат. Сиропираме с 1/3 от сиропа. Покриваме с малко повече от 1/3 от крема. Поставяме част от напълно охладената боровинкова смес. Пак блат. Сиропираме. Крем, боровинки, блат, сироп, крем. Оставяме 3 часа в хладилника. Отстраняваме ринга, заравняваме околната повърхнина. Декорираме по наше желание - при мен е много семпло, както виждате, просто малко пресни боровинки и част от боровинковото "сладко", пиша го в кавички, защото не е точно сладко.
Режем тортата с гладък нож, предварително потопен в гореща вода.
Чудесна тортичка, обичам повече ягоди, но в торта май предпочитам боровинките.
ОтговорИзтриване