Козунак



Продукти за 3 форми с размери 21 x 11 см
3 яйца
130 милилитра топло прясно мляко
20 грама прясна мая
1 супена лъжица захар за активиране на маята
1 супена лъжица брашно за активиране на маята
70 милилитра топла вода за активиране на маята
200 грама захар
1 ампула ванилия
1/3 чаена лъжичка сол
80 грама меко краве масло
5 супени лъжици слънчогледово олио
550-750 грама брашно или до получаване на меко, съвсем леко лепнещо тесто  - при натискане с пръст по него да оставя малко от тестото

1 жълтък + малко олио и малко прясно мляко за намазване на козунаците
захар за поръсване

Първо активираме маята като я разтваряме в топлата вода + 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно. Оставяме да се появи "капаче".  В хлебопекарна поставяме продуктите, но без мазнините и пускаме на програма месене и втасване, като след замесването поставяме по малко от мазнините. Рестартираме програмата след изместването - целта е да се измеси два пъти, след което оставяме да втаса. Тестото ще втаса по-бавно, защото има повече захар, т.е. ще трябва да оставите тестото да втаса допълнително и след като свърши програмата. Разделяме тестото върху леко набрашнена повърхност на три части и оформяме по наше желание. Аз сплитам две от парчетата тесто на плитки, като всеки фитил усуквам леко, а с третата правя руло с плънка от портокалов мармалад или шипков мармалад. Оставяме козунаците на топло да втасат, покрити с кърпа - аз обикновено правя това във фурната, загрята на около 30 градуса. 
Втасалите козунаци намазваме с жълтъка, олиото и млякото, поръсваме със захар. Печем в предварително загрята фурна на 180 С до зачервяване леко, после покриваме с фолио и продължаваме да печем на 170С. Общото време е около 40-45 минути. 

Коментари

  1. Вчера прекарах около час да разгледам блога ти:). Не че не го следя, но понякога ми е приятно да се поразходя из някое вдъхновяващо място. Отдавна не бях, все повече стават ангажиментите и някак хората като че ли предпочитам Фейсбук и Инстаграм за да скролнат набързо. Но вдъхновението в блоговете е много по-голямо, поне за мен. Чудесен козунак, Инче, както и всичко прекрасно и вкусно, което споделяш тук. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации