Запечен патладжан в доматен сос



 Продукти:

2 средно големи патладжана

1,5 кг домати 

няколко скилидки чесън

сол

олио

магзаноз

Нарязваме патладжаните на филии, които осоляваме и оставяме да се отцедят за около 2 часа. През това време махаме люспата на доматите, настъргваме ги на ренде, пасираме или ги нарязваме на дребно, въпрос на предпочитание. Осоляваме ги и добавяме олио. Добавяме и няколко скилидки чесън. Варим доматите до сгъстяване на соса, това ще отнеме повече време, като не забравяйте да разбърквате от време на време. След като сосът се сгъсти, добавете още една скилидка, намачкан чесън и нарязан на дребно магданоз.

Подреждаме патладжаните на един ред в тава, покрита с хартия за печене. Намазваме ги с олио. Печем в предварително загрята фурна на 200С първо от едната страна, после и от другата. Обръщането става, когато видим, че патладжаните са се запекли. Може и да изпържим патладжаните, като първо оваляме филиите в брашно, по-вкусно ми е, но не е много здравословно. 

След като патладжаните и сосът са готови, подреждаме ги в тавичка, редувайки ред сос, ред патладжани, сос, патладжани, като завършваме с патладжани и съвсем малко сос на някои места. Печем в предварително загрята фурна на 200С за 10-15 минути. Изваждаме от фурната и поръсваме с маганоз. Добре е ястието да се консумира охладено, да е престояло поне 1-2 часа в хладилник.


Коментари

Популярни публикации