Орехов сладкиш


Сладкишът е много вкусен!

форма с размери 28 см x 18 см с падащо дъно, но може и без, ако използвате хартия за печене, която излиза извън стените на формата, за да можете по-лесно да извадите сладкиша, когато изстине

 Продукти:

за тестото

120 грама меко краве масло
170 грама захар
2 големи яйца
1 ампула ванилия
200 грама заквасена сметана
220 грама брашно
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка бакпулвер
3/4 чаена лъжичка сода бакпулвер

за ореховата смес

150 грама нарязани на немного дребно орехови ядки
60 грама захар
60 грама кафява захар
1 и 1/2 чаени лъжички канела
щипка сол
40 грама разтопено краве масло

около 20 грама меко краве масло за намазване на тавата, но може да ползвате и хартия за печене


В купа смесваме ореховите ядки, двата вида захар, канелата, солта и разтопеното краве масло. Разбъркваме.

В друга купа поставяме мекото краве масло и захарта. Разбиваме с тел, но може и с миксер. Прибавяме яйцата едно по едно, като след всяко яйце разбиваме добре, до поемане на яйцето. Прибавяме заквасената сметана и ванилията, разбъркваме.  В купа смесваме брашното със солта, бакпулвера и содата. Прибавяме сухата смес към мократа и разбъркваме. Разделяме сместа на две, като едната част трябва да е с 2 супени лъжици повече от другата. В намаслената тава или тавата, покрита с хартия за печене, изсипваме първо часта тесто, която е малко повече от другата. Заравняваме. Отгоре поръсваме навсякъде с половината от ореховата смес. Покриваме с другата част от тестото и заравняваме, внимавайки да покрием орехите. Отгоре отново поръсваме с ореховата смес.
Печем в предварително загрята фурна на 180С за 35 минути на средното ниво на фурната. Изваждаме тавата, оставяме да се охлади напълно. Отстраняваме сладкиша от тавата и го нарязваме. Най-добре е да оставите сладкиша, след като напълно е изстинал, в полиетиленов плик за 1 час, овлажнява се много приятно.

Коментари

Популярни публикации