Кекс с орехи

Продукти:

тесто
250 грама меко краве масло (на стайна температура)
180 грама захар
4 яйца размер L
1 ампула ванилия
200 грама заквасена сметана
щипка сол
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
260 грама брашно


орехова плънка
150 грама орехови ядки
5 супени лъжици кафява захар
2 чаени лъжички канела

за намазване на формата за печене
20 грама меко краве масло
2 супени лъжици брашно



Първо изпечете ореховите ядки, като ги поставите на един ред в тава. Печете на средното ниво на фурната на 160С за около 15 минути, но наблюдавайте, за не ги изгорите. Оставете изпечените ядки да изстинат напълно и ги начупете. Към орехите добавете канелата и захарта и разбъркайте.

Намаслете много добре кексова форма и покрийте дъното и стените ѝ с брашно, изтръскайте излишното количество брашно.

В купа смесете брашното, солта и содата.

В друга купа разбийте с миксер маслото и захарта. Добавете едно по едно яйцата, като след всяко яйце разбивате с миксер до поемането му от сместа. Прибавете заквасената сметана и ванилията, разбъркайте с лъжица. Прибавете смесените брашно, сол и сода на няколко пъти, отново разбъркайте. Поставете 1/3 от сместа в намаслената и набрашнена кексова форма и заравнете. Поръсете навсякъде отгоре половината от ореховата смес. Покрийте с 1/3 от тестото, заравнете. Поставете другата половина от ореховата смес и покрийте с останала 1/3 от тестото. Изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 150С на ниско ниво за около 65 минути, но проверете с клечка.
Извадете и оставете кекса да изстине за 15 минути във формата, след което внимателно го обърнете да изстине напълно върху решетка. Поръсете с пудра захар или го залейте с шоколад, а може и без всякакви "пудри" на външния му вид. Изстиналия кекс съхнарявайте в плик.



Коментари

Популярни публикации