Хлебчета
500 г
козуначено брашно, може да го замените с обикновено, аз сложих това, защото
имах много малко бяло пшеничено брашно
100 г пшеничено бяло брашно
40 г разтопено масло
200 мл топло прясно мляко
200 мл топла вода
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
10 г супа мая
краве масло за поставяне в разреза
брашно за поръсване
В купа смесваме течностите + захарта и солта. Добавяме маята и бъркаме до разтварянето ѝ. Добавяме маслото, накрая и брашното. Трябва да се получи леко лепнещо тесто, така че при нужда може да добавите малко брашно. Месим около 2-3 минути в купата. В друга намаслена купа изсипваме тестото. Покриваме го и го оставяме на топло да втаса, да удвои обема си. След втасването го изсипваме на повърхност, най-добре да ползвате мушама. Разделяме на две равни части, всяка от които разделяме на 8 равни парчета. Трябва да получим общо 16 парчета. Всяко парче оформяме на топче, което поставяме върху тава, покрита с хартия за печене. Редим топчетата на разстояние едно от друго, около 2 см. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасат, след което ги поръсваме с брашно. С остър нож, най-добре бръснарско ножче, но този път нямах, правим разрез по средата, в който поставяме тънко парче краве масло. Печем в предварително загрята фурна на 200С за 10 минути, после намаляваме на 180С и печем още 15 минути.
Коментари
Публикуване на коментар