Курабии с ядки
Тези курабийки, защото така ги наричаме, ги
приготвям от години и са ни любими, но все отлагам да публикувам рецептата. Много са лесни, а и много вкусни. Обикновено ги правя
покрай коледните празници, но и посред лято са чудесни. Ядките търпят промяна, правила съм ги с какви ли не. С орехи и лешници обаче са ни най-вкусни.
1 чаена чаша е с вместимост 240 мл
Милилитър и грам не са еквивалентни мерки!
Ако имате две еднакви кофи, но едната напълнена с памук, а другата напълните с камъни, теглото им няма да е равно.
Продукти за 11 курабийки, сладки или както искате ги наречете:
1 чаена чаша смлени ядки орехи или пекан, но не на най-фино
¾ чаена чаша смлени лешници или бадеми, но не най-фино
(може и само с един вид ядки, но общото количество трябва да е 1 и 3/4 чаена чаша)
1 чаена чаша брашно – за безглутенов вариант може да ползвате безглутеново
брашно
½ чаена чаша фини овесени ядки – за безглутенов вариант овесени ядки
без глутен, за да сте по-спокойни
¾ чаена чаша кокосова захар или обикновена, но ако обичате повече сладост, може
добавите още малко захар, но за нас така са идеални
1 яйце
100 грама меко краве масло
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка канела
ванилия
Всички продукти се смесват. Със супена лъжица се гребва от сместа и се оформят големи топчета. Общо 11 топчета. Подреждат се на разстояние едно от друго върху тава с хартия за печене. Може да ги оваляте в смлени ядки, както съм направила с част от топчетата, или да ги оставите така. Може и да сложите някоя ядка отгоре. Печем в предварително загрята фурна на 160С за 15 минути. Изваждаме тавата и оставяме курабийките да се охладят за около 5 минути в тавата, защото топли са много крехки. После прехвърляме в чиния и сервираме. Съхраняват се в полиетиленов плик или в плътно затворен съд.
Коментари
Публикуване на коментар