Пухкава питка с пълнеж от яйце и сирене

Рецептата си записах от Никола, участник в Hell's Kitchen,  и която представи по телевизията. 

Искам да отбележа, че макар да съм я правила около 7–8 пъти вече, може и повече, днес се обърках с поставянето на кравето масло, макар че подходих с много любов предвид празника. Нарязах рулото, но без да намажа правоъгълника с намазано краве масло. Няма как да пропусна кравето масло вътре, макар за момент да ми хрумна да го сложа просто отгоре – със сигурност нямаше да е същото. Затова отново разстлах нарязаните на правоъгълник парчета, намазах правоъгълника с мекото краве масло, отново завих на руло, нарязах на парчета. Пак се получи, макар отгоре да не е много гладко, защото има и малко парченца сирене. Все пак най-накрая успях да направя няколко снимки.
Питката или питките, защото са една до други рулца, охюлвчета, е/са много вкусни, пухкави и нежни.

Тесто:
200 грама кисело мляко на стайна температура
2 яйца
50 милилитра топла вода
50 милилитра олио
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
500 – 600 грама брашно
7 грама суха мая

Пълнеж:
100 грама меко краве масло, т.е. на стайна температура, да може лесно да се размазва
1 яйце
около 300 – 400 грама натрошено българско саламурено сирене или фета

олио за намазване

Всичко се замесва, най-добре в хлебопекарна, но може и на ръка, макар последното да е по-трудно, защото тестото е лепкаво – то трябва да е такова. Затова ви препоръчвам, ако имате хлебопекарна, да замесите тестото в нея. Тестото се оставя да втаса. После се разстила на правоъгълник с дебелина около 1 пръст. Намазва се с мекото краве масло, а после и със смес от яйцето и натрошеното сирене, предварително разбъркани. Завива се на руло. Режат се парчета под формата на трапеци с основи около 5 см и 3 см, но може и на обикновени „кръгчета“. Нареждат се в тава, намаслена много добре с олио или покрита с хартия за печене дъно, но страните на тавата се намазват с олио. Тавата се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло. Питката се намазва с олио и се пече в предварително загрята фурна на 200С за 10 минути, после се покрива с алуминиево фолио и се пече още 25–30 минути на 170С. Изважда се от фурната и се намазва отгоре отново с олио. Покрива се с кърпа за 15 – 20 минути. 


Коментари

Популярни публикации