Питки със сирене и кашкавал
Питките са много вкусни и меки. Не се изисква месене!
По рецепта на Ваня Ангелова
Продукти за тестото:
7 грама суха мая
100 мл топла вода
1 супена лъжица захар
120 грама краве масло на стайна температура
80 мл слънголедово олио
100 грама кисело мляко
2 белтъка
1 чаена лъжичка сол
10 грама бакпулвер
около 600 грама бяло пшенично брашно
Плънка:
200 грама краве сирене
100 грама кашкавал
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlOi4ChO0wnEV4zeL0GWBfhDsmkYSqaih8vwosZCpqvMs0Zt36_gb7eHo5VE1HQC30FLIH9z18lXfVKi68plvowQLcX0c_w-mz-OKImNuHuNtVosjMtgpG2wnMkOg7LYFrXPqu-Nd_9YpqViVivATK9pq_4Beoo4uhxOg4cjGo4ocgta1kPq-1v90Szwfd/s16000/Cheese-Buns0.jpg)
В купа се поставят маята, захарта и водата. Разбръкват се. Оставя се да се активира маята за около 10 минути. Мисля, че може да се мине и без това.
В отделна купа се слагат всички останали продукти за тестото, но без брашното и бакпулвера. Смесваме ги добре. Не съм използвала миксер или друг уред за разбиването, просто ги смесих с лъжица. Добавяме активираната мая. Добавяме и по малко от брашното, смесено с бакпувера. Трябва да получим меко и нелепнещо тесто. Тестото е доста мазно! Оставяме тестото да почине на топло за около 30 минути, покрито с кърпа. От тестото правим топчета с тегло около 60 грама, или колкото големи желаете да бъдат питките. Всяко топче сплескваме и поставяме от плънката, стисната в дланта ни, за да е стегната и да е продълговата форма, а не на топче. Завиваме плънката с едната половина от тестото и прищипваме тестото, за да залепне. Поставяме питката в тава, покрита с хартия за печене, така че прищипаното да е отдолу. Редим питките на разстояние една от друга. Намазваме всички питки с жълтък, като с вилица се правят шарки, ако желаем. Печем в предварително загрята фурна на 180С до хубаво зачервяване за около 20 минути.
Можем да оформим питките и да са с кръгла форма, въпрос на предпочитание.
От тестото излизат две големи тави с питки – общо около 20 броя питки, не съм ги броила.
Питките са чудесни и след два-три дни, ако се държат в полиетиленов плик в хладилник. Преди консумация се изваждат от хладилника и се притоплят леко, може и в микровълнова, ако нямате "проблеми" с нея. Стават много, много мекички и сочни. То с тази мазнина... как да не са. :D
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRHdNqsDk2-_IyjaWLQ3iMoaY8qDJAPOb0TnCIuqTTGIuCpxOhlYhsxnu6mG0sVAWI8wPii2kYi4S8jM4vepun3_IFyHDT1OFlAucdiEOZBigUGMFdyp32WimcKd-rMwW_v04IPV_vpdyk9HXTX5G3CQSS0g8RNLXBh3Eqs3E4u2JS_Oa2z17JwEL2Gjk2/s16000/all5.jpg)
Можем да оформим питките и да са с кръгла форма, въпрос на предпочитание.
От тестото излизат две големи тави с питки – общо около 20 броя питки, не съм ги броила.
Питките са чудесни и след два-три дни, ако се държат в полиетиленов плик в хладилник. Преди консумация се изваждат от хладилника и се притоплят леко, може и в микровълнова, ако нямате "проблеми" с нея. Стават много, много мекички и сочни. То с тази мазнина... как да не са. :D
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRHdNqsDk2-_IyjaWLQ3iMoaY8qDJAPOb0TnCIuqTTGIuCpxOhlYhsxnu6mG0sVAWI8wPii2kYi4S8jM4vepun3_IFyHDT1OFlAucdiEOZBigUGMFdyp32WimcKd-rMwW_v04IPV_vpdyk9HXTX5G3CQSS0g8RNLXBh3Eqs3E4u2JS_Oa2z17JwEL2Gjk2/s16000/all5.jpg)
Коментари
Публикуване на коментар