Най-вкусният кекс



Кексът е разкошен! Много мек, топящ се в устата!
Често го правя >>, но обикновено не си играя с оцветяване на част от сместа, но пък си играя да разбивам отделно белтъците, което от последните ми проби установих, че е напълно ненужно.
Публикувам го отново, защото е с леки промени именно заради тази процедура.
Необходима ви е форма за кекс с дупка в средата, чиято вместимост е поне 2 литра и половина.
Аз използвам една форма с мраморно незалепващо покритие, много съм доволна от него.


Продукти:
4 големи яйца 
240 грама краве масло на стайна температура
1 чаена чаша захар
2 ампули ванилия на д-р Йоткер
8 супени лъжици прясно мляко
1 препълнена чаена лъжичка бакпулвер
1 и 1/2 чаени чаши брашно

за оцветяване 
3 равни супени лъжици какао
2 супени лъжици захар
3 супени лъжици прясно мляко 

и още
10 грама краве краве масло за намасляване на формата за кекс
1-2 супени лъжици брашно за  формата за кекс


В купа смесвеме какаото, трите супени лъжици захар и петте супени лъжици мляко до получаване на кашичка, в която да няма никакви бучици.

В друга купа разбиваме мекото краве масло със захарта с миксер за около 1-2 минути, след което добавяме към сместа едно по едно яйцата, продължавайки да разбиваме с миксера. Прибавяме ванилиите, след което и брашното, предварително смесено с бакпулвера, редувайки го с прясното мляко и продължавайки да размиваме, но на ниска скорост с миксера. Отделяме от сместа 1/2 до 3/4 чаена чаша, която добавяме към купата с какаото. Разбъркваме с лъжица до равномерно оцветяване на сместа.
Във форма за кекс с дупка, предварително намаслена и набрашнена, поставяме три пълни супени лъжици от бялата смес, точно върху тях изсипваме 1-2 пълни супени лъжици от кафявата смес. Точно от другия край на формата за кекса процедираме по същия начин, редувайки бяла с кафява смес до приключване на двете смеси. Може и само на едно място от формата да сипвате от смесите, но при всички положения накрая ще трябва леко да потупате, леко!!!, формата за кекс, за да се изравни нивото на сместа.

Печем в предварително загрята фурна на 170С за около 40-45 минути, проверяваме с клечка. Изваждаме кекса от фурната и го оставяме във формата да се охлади за около 15 минути, след което го изваждаме от нея, обръщайки го върху поднос. Оставяме кекса да се охлади още. Поръсваме с пудра захар или заливаме с шоколад, а може и с нищо да не го труфим, то и без друго "върви много бързо", когато е леко топъл, спирачка няма :)))




Тук е с редуване на една лъжица от бялата смес, една от кафявата, но само на едно място във формата за кекс и дозата е малко по-голяма - с една 1/4.





8 коментара:

  1. Абсолютно великолепен! Това са ми любимите сладкиши, така че веднага ми стана любим! Мням!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Линче! Много е вкусен :)

      Изтриване
  2. Красота за очите, наслада към кафето! Прекрасен кекс, непременно ще го приготвя! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. una torta zebrata perfetta!invitante e golosa!

    ОтговорИзтриване
  4. О, ще се прави и толкоз! Повече ми допада шарката с двете лъжици, дано съм разбрала правилно технологията:)

    ОтговорИзтриване
  5. Инче, за краткото време, откакто го зърнах тук, направих кекса 2 пъти:))
    Благодаря за рецептата, фантастичен е! Естествено обърках първия път шарката, но втория се получи добре, всъщност тогава замених половината масло с олио и също се получи чудесно! Ако ти е любопитно, намини да зърнеш и моя! Поздрави и от мен, и от фемилито!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за вкусната рецепта, наистина не се задържа дълго. Аз обаче нещо сбърках, защото не ми се получиха шарките. Получи ми се доста гъсто тесто, като гъстота какво трябва да бъде? Много благодаря предварително, защото този кекс влиза в листата ми "фаворити":)

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове