Шоколадово-орехова торта





Тортата наподобява Гараш тортата, но за мен е по-вкусна от нея, както и според домашните. Страхотна е! Имайте предвид, че на малкия любимата торта е Гараш, но вече не е :D

Чудех се как да я озаглавя. Ако напиша Гараш, ще скочат една сурия защитници на "оригиналните" рецепти (кой ли е оригиналът на Гараш, се пита в задачата?!). Ако пък й дам друго име, рипват поддръжниците на каузата "Ъ, че туй е Гараш, МА!", та затова се спрях на поредната шоколадово-орехова торта. Тук да кажа, че Маджарицата НЕ е Добуш торта, да ме прощавате, както и не е по-труден вариант на бисквитена торта, последното направо ни хвърли в духовата музика. Казвам НИ, защото са я дегустирали и приятели. Стига толкова приказки за кръщенета :D



Покрай празниците купих няколко буркана Нутела с печат, та трябва все пак някъде да я вложа :)


диаметър 20 сантиметра

Продукти:
блатове
10 белтъка на стайна температура
233 грама захар
270 грама смлени орехови ядки
3 супени лъжици галета (може да замените със смлени бисквити, но за предпочитане е галета, защото нямат допълнителни аромати)
щипка сол

крем
10 жълтъка на стайна температура
350 милилитра прясно мляко
200 грама Нутела
300 грама шоколад Милка екстра какао
250 грама краве масло Elle&Vire на стайна температура
2 капки есенция ром на доктор Йоткер



Приготвяне на блатовете
Разбиваме белтъците с щипка сол до сняг с меки върхове, като от време добавяме захарта. Към тях добавяме смлените орехови ядки и галетата. Разбъркваме внимателно. Разделяме сместа на 4 равни части. Върху хартия за печене поставяме ринг за торта с диаметър 20 сантиметра и изсипваме едната част от белтъците. Разпределяме и заравняваме, отстраняваме ринга. Ако е необходимо заглаждаме отново, но не се престаравайте. Печем в предварително загрята фурна на 180°С до зачервяване на краищата на блата, а средата при допир не трябва да лепне. Изваждаме тавата от фурната, оставяме да се охлади блата, след което с помощта на нож отлепваме блата от хартията за печене. Оставяме го върху хартията, в която сме го пекли до момента, в който ни потрябва. По същия начин процедираме и с останалите три блата.

Приготвяне на крема
Разбъркваме жълтъците до съединяването им, добавяме ги към топлото, но не горещо, мляко. Варим до сгъстяване. Ако случайно ви се появят малки зрънца жълтък, няма страшно - вадете веднага пасатора и бързо пасирайте сместа. Продължете да варите крема, трябва поне 10-15 минути да го варите. Остраняваме сместа от котлона. Добавяме към нея Нутелата, разбъркваме до разтопяването й. Добавяме начупения шоколад, бъркаме до разтопяването му. Накрая добавяме и кравето масло, нарязано на парченца. Отново разбъркваме до разтопяването му. Ако се налага, върнете крема отново на топлия котлон, за да се разтопи маслото. Прибавяме и 2 капки от ромовата есенция, но не повече - не прекалявайте с нея, разбъркваме.

Сглобяване на тортата
Върху поднос поставяме един блат. Заграждаме го в ринг за торта с диаметър като на блата. Изсипваме 1/4 от крема. Поставяме втори блат, крем, блат, крем, блат, като последния блат се слага с дъното нагоре, защото е по-гладко. Накрая завършваме с крем. Заравняваме. Оставяме тортата за една нощ в хладилника, минимум 12 часа престой трябва да има. 

Украсата е по желания. Знаете, че не украсявам, щото никой вкъщи не ги оценява тези усилия, само върху яденето се концентрират :D Та при мен украсата е просто поръска от смлени по-наедро орехови ядки. Отстрани тортата се намазва от само себе си от крема, който сме слагали в ринга. Можете и отстрани нещо да я украсите, ако ви се занимава.




Коментари

  1. Прави са да не държат на украсата хората....Смятам,че и на нас ще се хареса много тази шоколадова прелест,Инче!

    ОтговорИзтриване
  2. Предлагам лешници за блатовете :)
    А кремът е № 1!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, лешници се изполват в източника, но аз предпочитам орехи. Лешниците и бадемите са за друга рецепта скоро :))
      Благодаря :)

      Изтриване
  3. Пак ще го кажа незнам как смогваш... евала! Прекрасна торта, с удоволствие 1, та и 2 парчета ще боцна!

    ОтговорИзтриване
  4. Много влажна изглежда, Инче!
    Ама мрънкащите ги остави, к'во ти пука :)
    Прекрасен разрез, както винаги!

    ОтговорИзтриване
  5. strati perfetti e una torta davvero spettacolare

    ОтговорИзтриване
  6. Обичам всичко много шоколадово.Прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  7. СТРАХОТНА,щом и аз я докарах на вънщен вид :). Продуктите са около 25 лева- а е лесна за изпълнение.Благодаря красиво момиче!!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации