Пиле със сос Сациви
В книгата, от която взех рецептата за това грузинско ястие, пише, че
"Грузинската царица Тамара имала много любовници. В своя замък в скалите тя имала обичай да гощава всеки избраник с приготвено от нея ястие. След това му наливала вино и го омайвала с любовната си магия. Но горко на щастливеца - той не трябвало да преживее следващия ден - изхвърляли го през прозореца в пропастта, още преди да пропее петелът."
Рецептата на любовното ястие се е запазила и до днес... и ми се струва, че наистина омайва, ама страшно омайва, та чак не можеш да спреш :)) Което ме подсеща колко обичах като малка филии с масло и мармалад от шипки (нямах спирачка, ей :)))
"Грузинската царица Тамара имала много любовници. В своя замък в скалите тя имала обичай да гощава всеки избраник с приготвено от нея ястие. След това му наливала вино и го омайвала с любовната си магия. Но горко на щастливеца - той не трябвало да преживее следващия ден - изхвърляли го през прозореца в пропастта, още преди да пропее петелът."
Рецептата на любовното ястие се е запазила и до днес... и ми се струва, че наистина омайва, ама страшно омайва, та чак не можеш да спреш :)) Което ме подсеща колко обичах като малка филии с масло и мармалад от шипки (нямах спирачка, ей :)))
Продукти:
500 г пилешко филе
олио
сол
за сос "Сациви"
1 жълтък
50 грама краве масло
150 грама смлени орехи
(аз добавих и смлени бланширани бадеми, защото нямах чак толкова много орехи)
1 средно голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
50 грама винен оцет
1 малък дафинов лист
250 милилитра пилешки бульон
(не от кубчета, истински. Ако правите пилешка супа, може да заделите една чашка)
1 супена лъжица с връх брашно
щипка канела
магданоз
сол
Пилешкото филе се запържва леко от всички страни и се захлупва, за да се задуши. Посолява се по някое време :))) и когато е напълно готово, се отстранява от огъня.
Сосът се приготвя по следния начин:
Лукът и чесънът се нарязват ситно и се запържват в маслото. Добавя се брашното, леко се запържва и то, прибавяме и бульона. Бъркаме, докато се сгъсти леко. Прибавяме и смените ядки, жълтъка, оцета и всички останали съставки и разбъркваме, докато се сгъсти съвсем (сосът е готов, когато започнат да се образуват "мехурчета", както казваше баба ми. С други думи, когато заври.)
Прибавяме пилешкото към соса, разбъркваме и сервираме.
Сосът се приготвя по следния начин:
Лукът и чесънът се нарязват ситно и се запържват в маслото. Добавя се брашното, леко се запържва и то, прибавяме и бульона. Бъркаме, докато се сгъсти леко. Прибавяме и смените ядки, жълтъка, оцета и всички останали съставки и разбъркваме, докато се сгъсти съвсем (сосът е готов, когато започнат да се образуват "мехурчета", както казваше баба ми. С други думи, когато заври.)
Прибавяме пилешкото към соса, разбъркваме и сервираме.
Сосът може да се сервира и с всякакво друго месо, включително и риба. Прекрасен е, както и грузинската кухня, от която ни дели едно море само ;)
Може да поръсите леко със зрънцата на нар, пасва си чудесно. Също и с грозде без семки.
Както се казва "Това е всичко, приятели!" :)
Много бързо, лесно и вкусно!
Може да поръсите леко със зрънцата на нар, пасва си чудесно. Също и с грозде без семки.
Както се казва "Това е всичко, приятели!" :)
Много бързо, лесно и вкусно!
Инче, прекрасно сосче :)
ОтговорИзтриванеИ ти ни омайваш с тези вкуснотии!
Хубава с много омая, нова седмица!
Върни ми темата, като не я щеш.
ОтговорИзтриванеcette sauce doit être divine et accompagne bien le poulet
ОтговорИзтриванеbonne journée
Ина, ама откъде ги изравяш тези страхотни рецепти и истории?
ОтговорИзтриванеСега съм силно изкушена от пилето, а пък не мога да го приготвя, заради диетуващия съпруг. И тези зърна от нар отгоре, ммммм...
Добре, че поне един хляб с бадеми ми се намира, та отивам сега по никое време да похапна.
Уютна вечер и хубава нова седмица!
Дани, Fimere, Лети, благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеДръпи, "върнах ти я", ама черновата си седи :P Ако не я щях, надали щеше да седи.
Хубав ден ви желая :)
Това доста съблазнява
ОтговорИзтриванеМного хубав този сос, Инче :)
ОтговорИзтриванеА какво станало с Тамара, не е ли устояла поне на един :)
Ина, с тези зърна от нар и аз се омаях. Не са ли щастливци съпрузите ни - хем ще са омаяни, хем ще оцелеят на сутринта! Какви времена, какво нещо, а ето как е било...
ОтговорИзтриванеИ аз не знам от къде ги вадиш тези истории :). Всеки път се забавлявам :). Поздрави и хубава седмица!
Много хубави снимки, Инче. И рецептата много ми допада. Зърната нар са красив цветен и ароматен акцент в това омайно ястие :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен :)
Questa salsa è meravigliosa per il pollo e anche la storia della ricetta, buona serata ciao
ОтговорИзтриванеMe encanta los adornos de granada por encima del plato que has cocinado, se ve realmente un plato maravilloso y además la tradición que tiene.
ОтговорИзтриванеSaludos
Къде е???
ОтговорИзтриванеТи наистина се подиграваш с мен!
Прекрасно предложение, Ина!
ОтговорИзтриванеОписание, снимки и рецепта -
както ти умееш!
Поздрав и усмихната нова седмица, Диана
Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеСосът наистина е много вкусен, а по въпроса за книжката - не знам коя точно да посоча, защото се оказа, че имам две, написани от различни автори, а съдържанието е едно и също :| Кой от кого е преписвал? Въпросът е риторичен.
Едната е на Гюнтер Линде и Хайнц Кноблох "Eine Weltreise" (Околосветско пътешествие), а другата е "Кулинарни пътешествия" на Димитър Мантов.
Дръпи, в пощата си потърси. Щеше ми се да пусна публикацията ти утре, когато имам празник, но щом си рекъл, че не може, ОК, не може.
Хубава нова седмица :)
здравей Fedora, този сос да придружава пиле е божествено!!!поздравления!!! добра седмица ;D
ОтговорИзтриванеТочно наскоро си говорехме с една приятелка за нара-гренадин, и ето тук, чудничка идея за приложение!
ОтговорИзтриванеHayırlı haftalar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı olmuş.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
That pomegranates must be delicious and add nice crunch to your dish !
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
ОтговорИзтриванеПрегръщам ви с пожелание за хубав есенен следобед :)
Страхотно изглежда и страхотно представяне!
ОтговорИзтриванеПоздравлвния за чудесната рецепта!