Пиле със сос Сациви



В книгата, от която взех рецептата за това грузинско ястие, пише, че
"Грузинската царица Тамара имала много любовници. В своя замък в скалите тя имала обичай да гощава всеки избраник с приготвено от нея ястие. След това му наливала вино и го омайвала с любовната си магия. Но горко на щастливеца - той не трябвало да преживее следващия ден - изхвърляли го през прозореца в пропастта, още преди да пропее петелът."
Рецептата на любовното ястие се е запазила и до днес... и ми се струва, че наистина омайва, ама страшно омайва, та чак не можеш да спреш :)) Което ме подсеща колко обичах като малка филии с масло и мармалад от шипки (нямах спирачка, ей :)))



Продукти:
500 г пилешко филе
олио
сол


за сос "Сациви"
1 жълтък
50 грама краве масло
150 грама смлени орехи
(аз добавих и смлени бланширани бадеми, защото нямах чак толкова много орехи)
1 средно голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
50 грама винен оцет
1 малък дафинов лист
250 милилитра пилешки бульон
(не от кубчета, истински. Ако правите пилешка супа, може да заделите една чашка)
1 супена лъжица с връх брашно
щипка канела
магданоз
сол




Пилешкото филе се запържва леко от всички страни и се захлупва, за да се задуши. Посолява се по някое време :))) и когато е напълно готово, се отстранява от огъня.

Сосът се приготвя по следния начин:
Лукът и чесънът се нарязват ситно и се запържват в маслото. Добавя се брашното, леко се запържва и то, прибавяме и бульона. Бъркаме, докато се сгъсти леко. Прибавяме и смените ядки, жълтъка, оцета и всички останали съставки и разбъркваме, докато се сгъсти съвсем (сосът е готов, когато започнат да се образуват "мехурчета", както казваше баба ми. С други думи, когато заври.)
Прибавяме пилешкото към соса, разбъркваме и сервираме.




Сосът може да се сервира и с всякакво друго месо, включително и риба. Прекрасен е, както и грузинската кухня, от която ни дели едно море само ;)
Може да поръсите леко със зрънцата на нар, пасва си чудесно. Също и с грозде без семки.

Както се казва "Това е всичко, приятели!" :)
Много бързо, лесно и вкусно!

Коментари

  1. Инче, прекрасно сосче :)
    И ти ни омайваш с тези вкуснотии!
    Хубава с много омая, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Върни ми темата, като не я щеш.

    ОтговорИзтриване
  3. cette sauce doit être divine et accompagne bien le poulet
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  4. Ина, ама откъде ги изравяш тези страхотни рецепти и истории?
    Сега съм силно изкушена от пилето, а пък не мога да го приготвя, заради диетуващия съпруг. И тези зърна от нар отгоре, ммммм...
    Добре, че поне един хляб с бадеми ми се намира, та отивам сега по никое време да похапна.
    Уютна вечер и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, Fimere, Лети, благодаря ви :)

    Дръпи, "върнах ти я", ама черновата си седи :P Ако не я щях, надали щеше да седи.

    Хубав ден ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубав този сос, Инче :)
    А какво станало с Тамара, не е ли устояла поне на един :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ина, с тези зърна от нар и аз се омаях. Не са ли щастливци съпрузите ни - хем ще са омаяни, хем ще оцелеят на сутринта! Какви времена, какво нещо, а ето как е било...
    И аз не знам от къде ги вадиш тези истории :). Всеки път се забавлявам :). Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубави снимки, Инче. И рецептата много ми допада. Зърната нар са красив цветен и ароматен акцент в това омайно ястие :)
    Хубава нова седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. Questa salsa è meravigliosa per il pollo e anche la storia della ricetta, buona serata ciao

    ОтговорИзтриване
  10. Me encanta los adornos de granada por encima del plato que has cocinado, se ve realmente un plato maravilloso y además la tradición que tiene.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  11. Къде е???
    Ти наистина се подиграваш с мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасно предложение, Ина!
    Описание, снимки и рецепта -
    както ти умееш!
    Поздрав и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви!
    Сосът наистина е много вкусен, а по въпроса за книжката - не знам коя точно да посоча, защото се оказа, че имам две, написани от различни автори, а съдържанието е едно и също :| Кой от кого е преписвал? Въпросът е риторичен.
    Едната е на Гюнтер Линде и Хайнц Кноблох "Eine Weltreise" (Околосветско пътешествие), а другата е "Кулинарни пътешествия" на Димитър Мантов.

    Дръпи, в пощата си потърси. Щеше ми се да пусна публикацията ти утре, когато имам празник, но щом си рекъл, че не може, ОК, не може.

    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  14. здравей Fedora, този сос да придружава пиле е божествено!!!поздравления!!! добра седмица ;D

    ОтговорИзтриване
  15. Точно наскоро си говорехме с една приятелка за нара-гренадин, и ето тук, чудничка идея за приложение!

    ОтговорИзтриване
  16. Hayırlı haftalar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı olmuş.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  17. That pomegranates must be delicious and add nice crunch to your dish !

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ви!
    Прегръщам ви с пожелание за хубав есенен следобед :)

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотно изглежда и страхотно представяне!
    Поздравлвния за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации