Постен шоколадов сладкиш



Благодаря на Илиана >> и Диана >> за тази рецепта. Известна е в интернет пространството и като лесен постен шоколадов сладкиш, макар че аз направих леки промени в рецептата, добавяйки боровинков конфитюр.


(1 чаена чаша = 240 милилитра)

Продукти: 
1 и 1/2 чаени чаши брашно 
1 чаена чаша захар 
1/4 чаена чаша тъмно какао 
1 чаена лъжичка сода бикарбонат 
1/2 чаена чаена лъжичка сол 
1/2 чаена чаша вода 
1/2 чаена чаша  гъст боровинков конфитюр без добавена захар /Rigoni di Asiago/
1/3 чаша слънчогледово олио 
1 ампула ванилия на д-р Йоткер
1 чаена лъжичка ябълков оцет 

Глазура: 

3 супени лъжици вода 

3 супени лъжици какао 

2 супени лъжици кокосово масло 
6 супени лъжици захар 

В купа се смесват сухите съставки - брашното, какаото, захарта, солта и содата. В друга купа се сместват течните съставки - боровинковия конфитюр, водата, оцета, олиото и се развърква добре. Течните състваки се прибавят към сухите и разбърква до хомогенизиране. 
Получената смес изсипваме в тава с размери 30 х 20 сантиметра, покрита с хартия за печене, която трябва да покрива и стените на тавата, защото така много по-лесно се изважда сладкиша. Пече се в предварително загрята фурна на 175С за около 30 минути, като се проверява за готовност със сухота на клечка. 
Оставя се да изстине напълно и се реже по желание. 
Приготвя се глазурата, като изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и се залива нарязания сладкиш сладкиш.



Коментари

  1. Ау, снощи го видях това съвършенство във Фб и съм зашеметена! Красота! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен е, Инче,
    както всяко нещо докоснато от вълшебните ти ръце...
    Чудесна модификация и впечатляващо представяне, поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Силно ме изкуши, Инче, особено с добавяне на боровинки. Страхотен сладкиш. Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. леле, колко е влажен този сладкиш! Правила съм го Дианкиния, но и твоя вариант сега ще пробвам :) прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
  5. Постен, ама пък шоколадов! Значи съм му фен:)Разкошен е!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно изглежда :)
    И като се каже "сочен" веднага се сещам за онази реклама
    "да Умреш за нея"
    Само чака да го хапна това изкусително парче, ако е останало от малчо!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Скъпа Федора, искам да Ви уведомя, че неустоимите Ви предложения сериозно ми действат на сетивата!:) Страхотия е и това ти предложение, мила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Ей такива сладкиши ми дай на мен-лесно се правят,лесно свършват ...адски съблазнителни квадратчета,Ина!

    ОтговорИзтриване
  9. Инче, да ки кажа ли и аз как ахкам тук... Прелест си създала, браво! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Дорасла ли съм за постни сладкиши, Федорска? Ти както винаги си го снимала убийствено, та колко му е да порасна докато гледам;) Поздрав и хубаво да си починеш тия три дни от училището;)

    ОтговорИзтриване
  11. Красиво и вкусно! Най-добрата комбинация! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Този сладкиш съм го правила няколко пъти по рецепта на Диани. Лесен, икономичен и много вкусен :)
    При теб изглежда неустоимо! Майстор фотограф си ти и ме караш да се изкушавам с тези твои фотоси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Коки, но съвсем не съм майстор фотограф, защото на живо голяма част от изкушенията изглеждат доста по-добре.
      Рецептата е леко променена, добавих боровинково сладко, което придава по-голяма влажност на сладкиша.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации