Ябълков сладкиш



При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Този десерт не на всекиго би се харесал. Децата са в тази категория, моето не обича желета се оказа :)) На мен пък ми допадна, макар че нещо му липсваше сякаш или просто не съм свикнала на такива леки десерти :)) То на нас само тежки, маслени, шоколадови десерти ни дай :))

Продукти:
основа
3 яйца
1/2 чаена чаша захар
1/4 чаена чаша царевично нишесте
1/4 чаена чаша брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер

среден слой
6 големи ябълки златна превъзходна
3 пакетчета желатин от по 10 грама
4 чаени чаши вода - за по-добър вкус ги заменете с ябълков сок или карамелен сос, разреден с ябълков сос
14 супени лъжици захар, ако обичате по-сладко, увеличете количеството
настъргана лимонова кора, много добре измита, най-добре от био лимон, за да не е обработена кората с химикали
1 ампула ванилия на доктор Йоткер

най-горен слой
200 милилитра сладкарска сметана
5 супени лъжици захар
1 ампула ванилия на доктор Йоткер
1 супена лъжица желатин
5 супени лъжици вода


Разбиваме белтъците на сняг. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Прибавяме нишестето, брашното, бакпулвера, разбъркайте. Прибавяме половината от белтъците, разбъркваме. Добавяме и останалата половина от белтъците и отново разбъркваме. Изсипваме сместа в правоъгълна тава с размери около 27х17см, покрита с хартия за печене, чиито краища излизат извън стените й, с тяхна помощ после ще извадим безпроблемо сладкиша от тавата.
Печем в предварително загрята фурна на 170С за 20-25 минути.
Готовия блат изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно, после отстраняваме хартията за печене, отново поставяме хартията за печене в тавата и връщаме обратно в нея блата.
Изсипваме желатина в едната чаена чаша вода, за да набъбне. После го разтваряме на водна баня. В останалата вода разтваряме захарта, прибавяме настърганите обелени ябълки, ароматите, добавяме разтворения желатин.  Оставяме сместа в хладилник, проверявайки от време на време дали е започнала плодовата смес да се желира. Когато сместа започне да се желира я изсипваме върху блата. Изравняваме. Оставяме сладкиша в хладилника да се желира за около 3 часа, след което изсипваме последния слой, приготвен чрез разтваряне на желатина във водата на водна баня, но след набъбването му. Разбиваме сметаната със захарта, добавяме желатина, ванилията и разбъркваме. Изравняваме сместа и оставяме сладкиша в хладилника да се желира.
Желирания десерт нарязване на парчета, поръсваме с канела по желание.


Коментари

  1. Не знам дали и на мен ще ми хареса, предпочитам по-тежките ти десерти. Ама пък на вид е убиец! Как ги режеш тия перфектни парчоци, направо ме изумяваш! Май все пак си отишла на курса на Таня Донева без мен! Ще се караме вече!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че няма да ти допадне, харесва се само от хора, които си падат по нишестета с вода и разни кисели :D
      Парчетата са нарязани надве-натри, което ме подсеща да се хванем и да идем при Танчето. Лошото е, че трябва да съм спокойна и с нетреперещи ръце, което при мен е рядко състояние :D

      Изтриване
  2. Ябълков и прекрасен! Вкусът му е на върха на езика ми, представям си го, така възбужда въображението ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусът с вода е блудкав, но някак свеж, въпреки това. Все пак аз бих заложила при следващата си проба, щото ще има такава на карамелен сос. Ама кой да се сети навреме, добре че ми предложиха някои идеи девойките от фейсбук, та ще ги пробвам.

      Изтриване
  3. Fedora tu receta se ve espectacular!
    Beso desde Argentina
    http://siempreseraprimavera.blogspot.com.ar/2016/10/se-me-hace-agua-la-boca-por-que.html

    ОтговорИзтриване
  4. И аз си мисля, че бих заменила водата с нещо си, но определено заради вида си заслужава да се направи.
    И ние у дома сме повече почитатели на шоколадовите и по - тежки десерти.
    Ако на този разрез се намери недостатък, значи аз не съм добре със зрението:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации