Орехово-карамелена торта





  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Продукти:
блат
180 грама масло
200 грама захар
5 яйца
150 грама орехови ядки
80 грама брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
ванилия

крем
200 грама захар
60 грама масло
100 милилитра прясно мляко
300 милилитра сладкарска сметана
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица желатин

глазура
100 грама черен шоколад
100 милилитра сладкарска сметана



Приготвяне на блатовете
Включваме фурната на 180С.
В голямата тава на фурната поставяме хартия за печене.
В купа разбиваме маслото и захарта. Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко яйце разбиваме с миксер на средна скорост до поемането му от сместа. Добавяме ванилията, смлените орехови ядки и брашното с бакпулвера. Разбъркваме внимателно. Изсипваме сместа в тавата, заравняваме. Печем около 25-30 минути или до готовност – краищата на блата стават леко златисти. Изваждаме готовия блат и го оставяме да се охлади, след което отстраняваме хартията за печене. Изрязваме краищата, ако се леко неугледни. Режем блата на 4 равни части, т.е. режем перпендикулярно на по-дългата страна на блата.

Крем
Карамелизираме захарта, добавяме маслото, внимавайки да не се изгорим, защото ще забълбука. Прибавяме и млякото и разбъркваме, но вече на по-слаб огън, до пълното хомогенизиране на сместа. Оставяме сместа да изстине напълно. Разтваряме желатина в малко вода, около 50 милилитра, след което го разтваряме на водна баня или в микровълновата фурна, но внимавайтe да не заври, защото желатинът губи желиращите си свойства. Прибавяме го към карамелената смес.
Разбиваме сладкарската сметана с 2 супени лъжици захар. Добавяме я към карамелената смес, разбъркваме до хомогенизиране. Разделяме  крема на 3 равни части

Сглобяване
Вземаме един блат, мажем го с едната част от крема. Поставяме отгоре другия блат, пак крем, блат, крем, блат. Оставяме тортата в хладилник за няколко часа, за да се втвърди крема.
Изваждаме тортата и декорираме по желание, а аз нарязах на парчета и всяко парче го залях с малко от сместа за глазурата. Върнах парчетата торта обратно в хладилника, за да се постегне глазурата.


Глазура
Украсих с карамелизирана захар с ядки, изсипана на тънък слой върху тава, покрита с намаслена хартия за печене. След като охлади, начупих на парчета.

Забележка: Ако решите, можете да добавите ситни парченца от украсата към крема, но наистина трябва да са много на ситно, за да няма счупени зъби.



Коментари

  1. Не знам как да обясня състоянието си....,влюбих се в тази торта,просто се влюбих!

    ОтговорИзтриване
  2. Поредното неустоимо изкушение ...Адмирации!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда невероятно! Напоследък тези комбинации при теб с орехи, шоколад и още нещо са неустоими!

    ОтговорИзтриване
  4. Ине, отново ме предизвикваш да запретна ръкави и да започна с нова серия тортоправене! Напоследък си почивам от големите десерти, тъй като съм сама у дома сега и няма как да ги изям, но това може би ще се промени! Изглежда умопомрачително вкусно! Поздравления, мила и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Тази тортичка ми е много по вкуса, допада ми и идеята за индивидуално заливане на парчетата с глазурата, така приятно се е разтекла, че те подмамва да не чакаш и миг...

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна торта!Изкусителни снимки!Нямаше как да не посветя времето си на тази вкусна торта,особено когато става въпрос за орехови блатове и карамел.Потопих се в един лек вкус (не обичам тежки сметанови кремове) и ухание на карамел.Благодаря за чудесната рецепта!

















    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации