Пилешки бутчета с нахут

Ястието наподобя на това >>, което правя с кокосово мляко, но не е същото, макар също да го сервирам с ориз Басмати. Детето ми има няколко любими ястия, едно от които е посоченото в линка, както и това. За картофените истории няма да говоря. :D

Сигурно мнозина от вас знаят, че къри всъщност означава нещо като сос.

За кърито с нахут и пилешко
2 глави лук
1 голям морков
1 червена чушка
½ малка консерва (400 г) обелени домати на кубчета
2 супени лъжици куркума
2 супени лъжици къри (суха подправка, смесица от много други)
10 пилешки бутчета
2 буркана от по 540 г сварен нахут. Аз нахутът го беля от люспата. Играчка е, но ястието е по-фино. Ако имате под ръка деца, поверете им тази задача, която се явява и упражнение за развитие на фината моторика :)
подсолен пилешки бульон – от сварено пиле, но в краен случай и на кубчета
4 супени лъжици пшеничено нишесте
черен пипер
олио
магданоз
малко люто чушле, ако обичате лютичко, няма да сгрешите, освен ако нямате здравословни пречки за това


за ориза
2 чаени чаши ориз Басмати
3 и ½ чаени чаши пилешки бульон, подсолен
1 чаена лъжичка куркума

Искам да повторя, че ако сте обелили нахута, ще имате чудесна яхнийка – нахутът се топи в устата. Да, знам, знам – голяма разправия е, не е като да чукнете три яйца и да ги изпържите. :D
Осолявам бутчетата и ги подправям със смлян черен пипер. Попивам ги леко в готварска хартия, за да не пръска много, но все пак имайте предвид, че пръска, ако пържите в тиган, а не във фритюрник. Пържа ги в малко олио от всички страни, за да се зачервят. Около 15–20 минути.
В тенджера задушавам нарязаните лук, морков и чушка за около 20 минути с малко олио и вода. Добавям вода от време на време, като накрая оставям само на олио и добавям куркумата и кърито. Разбърквам за около 1 минута, колкото да се запържат леко. Прибавям нахута и запържените пилешки бутчета и пилешки бульон, който трябва да покрива леко бутчетата. Оставям на котлона да се вари за 30 минути, после добавям доматите. Варенето продължава още 15–20 минути. Разтварям в малко вода нишестето и го добавям. Разбърквам. Когато се сгъсти, свалям от огъня и добавям нарязан магданоз.
Можете и само така да го сервирате, нещо като яхния ще получите.

Измивам ориза и го накисвам във вода за 15 минути. Отцеждам водата. Прибавям ориза към горещия пилешки бульон. Захлупвам с капак и варя за 15 минути на слаб огън, докато оризът поеме бульона. Свалям от огъня. Сервирам ориза с пилешкото с нахута.

Не добавям сол, защото пилешкият ми бульон е достатъчно солен, но опитайте и добавете, ако се налага.


Коментари

Популярни публикации