Фокача с картофи или картофена фокача

 

Много обичам тестени изделия, в които има картофи, защото стават много меки отвътре.
Ако не сте опитвали тези картофени питки на Дани, то много сте загубили, макар и да не е късно.

1 чаена чаша е с вместимост 240 мл
тава с размери 20х28 см

Продукти:
3/4 чаена чаша топла вода
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена чаша сварени, обелени и минати през картофена преса картофи, не пасирайте картофите с пасатор!, но ако нямате преса за картофи, по-добре ги намачкайте много фино с вилица
2 чаени чаши + 3-4 супени лъжици с връх брашно
1 чаена лъжичка суха мая

добавката отгоре може да е всякаква
при мен са чери домати, леко натиснати с пръсти, за да се пукнат
мащерка
малко сол за поръсване

Аз обичам отгоре да си поставя стрит в хаванче чесън със сол и зехтин, но моите не долюбват чесъна, освен ако не е сготвен.

Всичко продукти поставям в хлебопекарната и включвам режим на месене и втасване. Ако тестото е много меко, добавям още малко брашно, но тестото трябва да е доста лепнещо и меко, не е като за хляб. 
След като тестото втаса, го разтилам в тава, покрита с хартия за печене, леко намаслена със зехтин. Натискам с върховете на пръстите си, за да се образуват кратерчета. Намазвам с още една лъжица зехтин, покривам с кърпа и оставям на топло да втаса, да удвои обема си. После пак натискам с върховете на пръстите си тестото, поставям доматите и клонки мащерка, а може само листата им. Пека в предварително загрята фурна на 220С за около 7-8 минути, докато се зачерви приятно, после покривам с фолио и пека още около 15-17 минути. Изваждам от фурната, оставям за 2-3 минути в тавата, а после прехвърлям фокачаката върху решетка, за да се охлади. Поръсвам с малко сол и зехтин, ако обичате по-мазничко. Сервирам.




Коментари

Популярни публикации