Pączki (полски понички)

Това са традиционни полски понички, чиято история датира още от Средновековието. Изключително мекички, даже бих употребила думата дунапренени, за да ги опиша максимално точно. А за тези, които се притесняват за килограмите - почти никаква мазнина не попиват по време на пърженето, което e и кратко. Пълнежите варират, но определено ще спечелите, ако изберете сметаново-рикотеното, което ви предлагам.

Продукти
2 с.л. захар
40 г краве масло
1/2 ч.ч топло прясно мляко
1 ч.л суха мая
1/2 пакетче (20 г) прясна мая
2 яйца
ромова есенция или ванилия
около 2 ч.ч брашно + още малко за измесване

От продуктите замесваме меко тесто (в купа смесваме захарта, мекото масло, топлото мляко, маите и разбърваме; добавяме яйцата, есенцията и брашното), което не трябва да лепне. Оставяме го да втаса на топло и да удвои обема си. Втасалото тесто разточваме на кора с дебелина около 1 сантиметър
и с малка чашка изрязваме кръгчета, които нареждаме в тава, покрита с хартия за печене
и ги оставяме да втасат и увеличат размера си двойно.
Пържим ги в маслена баня и от двете страни докато се зачервят (става бързо, ако е добре нагорещено олиото)
След като поизстинат ги пълним с помощта на шприц с любимото ни или каквото имаме сладко,
но ако искате да впечатлите небцето си, то тогава заложете на крем, приготвен от бита сладкарска сметана и рикота в съотношение 1:1 (колкото сметана, толкова и сирене рикота), овкусен със захар и ромова есенция. Вкусът с този крем, който сам по себе си е невероятно нежен, става превъзходен.

По желание може да ги поръсим с пудра захар.

Аз си заделих част от тестото и направих хлебче. Така от 1, получих 2 :)



23 коментара:

  1. Прекрасни са!
    Ето каква ще е следващата закуска!
    Благодаря ти от сърце, ако знаеш от колко време търся точно такива понички :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Федора, чудесни са! И хлебчето също!

    Да си призная.. в голяма степен съм пристрастна към Полша, но пък отношение към кухнята им.. хм, нямам. Вероятно защото точно кухнята им не познавам добре.. дали не е време да проуча лека-полека? :-D

    Поздрав сърдечен и :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Поничките и хлебчето изглеждат страхотно!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошни са, Федора и страшно съблазнителни! Аз вече си взех една със сутрешното кафе :))Поздравления :))

    ОтговорИзтриване
  5. Браво! Благодаря, за чудесната рецепта :):)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни са!
    Трябва да ги пробвам и аз..:-)
    Лек и усмихнт ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви, кулинарни магьосници за милите думи :)
    Усмихнат ден и на вас! :)

    П.П. Дани, днес вадя от фризера тиквата и те следвам стъпка по стъпка :)

    ОтговорИзтриване
  8. И поничките и хлебчето изглеждат фантастично. Иде ми да с пресегна и да си грабна една! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Не се пресягай, аз ще ти подам :)))
    Благодаря, Мери!
    Спокойна вечер ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  10. Федора, поничките изглеждат страхотно. От кога ми се хапват, ама няма кой да ми направи ;D

    Пздрави :-)

    п.п. Имаш награда при мен :)

    ОтговорИзтриване
  11. Федора, пишеш два вида мая.Става въпрос за избор ли?Искам да ги направя и да знам да не сбъркам.Радвам се,че ви е харесала тиквата и си се доверила на моя рецепта.Топъл и усмихнат ден :))

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви :)
    Дани, и двата вида мая се слагат, но може и само суха, но тогава количеството й трябва да е 1 супена, а не чаена лъжица.
    О, да, много ни хареса тиквата - лично аз харесвам повече плодовите лакомства, отколкото шоколадовите, но въпрос на вкус. Благодаря ти отново за рецептата. :)

    Лек завършек на работната седмица, момичета! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Федора, ще докладвам :)))

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей,Федора!Много се радвам,че открих твоя чудесен блог!Публикувала си страхотни рецепти, благодаря ти!Имам наградки за теб в моя блог, заповядай!:)Приятелски поздрави от мен:Теменужка:)

    ОтговорИзтриване
  15. Тази сутрин ги направих, без аромати. Хапнахме ги с крема сирене. Чудесни са! Ще ги правя и друг път. Тестото е много хубаво, лесно се работи с него. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Радвам се, че са ви харесали, Кате :)
    Лека и успешна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  17. Ял съм такива понички, не знаех, че били полски : )
    Не разбрах точно, но сякаш нещо ми обясняваха, че с мас били по-вкусни.

    приятни сънища

    ОтговорИзтриване
  18. А, благодаря, че сподели. Сега мас ще тръгна да търся :))

    Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Отговори
    1. Не помня бройката им, но са долу-горе толкова, колкото са показани на снимката, +- някой и друга бройка изядена по време на процеса пържене :))

      Изтриване
  20. Супер са!Преди малко го разточих и разделих станаха 16 кръгчета и сега ги сташих да се надигнат и следмалко ще гъ пържа.Изглеждат супер апетитно на твойте снимки.Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване

 

Конкурси

Ossigeno НЕ участва в никакви конкурси, без изключения!

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове