Пропускане към основното съдържание
Pączki (полски понички)
Това са традиционни полски понички, чиято история датира още от Средновековието. Изключително мекички, даже бих употребила думата дунапренени, за да ги опиша максимално точно. А за тези, които се притесняват за килограмите - почти никаква мазнина не попиват по време на пърженето, което e и кратко. Пълнежите варират, но определено ще спечелите, ако изберете сметаново-рикотеното, което ви предлагам.
Продукти
2 с.л. захар
40 г краве масло
1/2 ч.ч топло прясно мляко
1 ч.л суха мая
1/2 пакетче (20 г) прясна мая
2 яйца
ромова есенция или ванилия
около 2 ч.ч брашно + още малко за измесване
От продуктите замесваме меко тесто (в купа смесваме захарта, мекото масло, топлото мляко, маите и разбърваме; добавяме яйцата, есенцията и брашното), което не трябва да лепне. Оставяме го да втаса на топло и да удвои обема си. Втасалото тесто разточваме на кора с дебелина около 1 сантиметър
и с малка чашка изрязваме кръгчета, които нареждаме в тава, покрита с хартия за печене
и ги оставяме да втасат и увеличат размера си двойно.
Пържим ги в маслена баня и от двете страни докато се зачервят (става бързо, ако е добре нагорещено олиото)
След като поизстинат ги пълним с помощта на шприц с любимото ни или каквото имаме сладко,
но ако искате да впечатлите небцето си, то тогава заложете на крем, приготвен от бита сладкарска сметана и рикота в съотношение 1:1 (колкото сметана, толкова и сирене рикота), овкусен със захар и ромова есенция. Вкусът с този крем, който сам по себе си е невероятно нежен, става превъзходен.
По желание може да ги поръсим с пудра захар.
Аз си заделих част от тестото и направих хлебче. Така от 1, получих 2 :)
Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеЕто каква ще е следващата закуска!
Благодаря ти от сърце, ако знаеш от колко време търся точно такива понички :-)
Федора, чудесни са! И хлебчето също!
ОтговорИзтриванеДа си призная.. в голяма степен съм пристрастна към Полша, но пък отношение към кухнята им.. хм, нямам. Вероятно защото точно кухнята им не познавам добре.. дали не е време да проуча лека-полека? :-D
Поздрав сърдечен и :-)
Поничките и хлебчето изглеждат страхотно!
ОтговорИзтриванеРазкошни са, Федора и страшно съблазнителни! Аз вече си взех една със сутрешното кафе :))Поздравления :))
ОтговорИзтриванеБраво! Благодаря, за чудесната рецепта :):)
ОтговорИзтриванеЧудесни са!
ОтговорИзтриванеТрябва да ги пробвам и аз..:-)
Лек и усмихнт ден!
Благодаря ви, кулинарни магьосници за милите думи :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден и на вас! :)
П.П. Дани, днес вадя от фризера тиквата и те следвам стъпка по стъпка :)
И поничките и хлебчето изглеждат фантастично. Иде ми да с пресегна и да си грабна една! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеНе се пресягай, аз ще ти подам :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мери!
Спокойна вечер ти желая :)
Федора, поничките изглеждат страхотно. От кога ми се хапват, ама няма кой да ми направи ;D
ОтговорИзтриванеПздрави :-)
п.п. Имаш награда при мен :)
Bo
ОтговорИзтриванеMr Appetit
Федора, пишеш два вида мая.Става въпрос за избор ли?Искам да ги направя и да знам да не сбъркам.Радвам се,че ви е харесала тиквата и си се доверила на моя рецепта.Топъл и усмихнат ден :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви :)
ОтговорИзтриванеДани, и двата вида мая се слагат, но може и само суха, но тогава количеството й трябва да е 1 супена, а не чаена лъжица.
О, да, много ни хареса тиквата - лично аз харесвам повече плодовите лакомства, отколкото шоколадовите, но въпрос на вкус. Благодаря ти отново за рецептата. :)
Лек завършек на работната седмица, момичета! :)
Благодаря, Федора, ще докладвам :)))
ОтговорИзтриванеЗдравей,Федора!Много се радвам,че открих твоя чудесен блог!Публикувала си страхотни рецепти, благодаря ти!Имам наградки за теб в моя блог, заповядай!:)Приятелски поздрави от мен:Теменужка:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви! :)
ОтговорИзтриванеТази сутрин ги направих, без аромати. Хапнахме ги с крема сирене. Чудесни са! Ще ги правя и друг път. Тестото е много хубаво, лесно се работи с него. Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че са ви харесали, Кате :)
ОтговорИзтриванеЛека и успешна седмица :)
Ял съм такива понички, не знаех, че били полски : )
ОтговорИзтриванеНе разбрах точно, но сякаш нещо ми обясняваха, че с мас били по-вкусни.
приятни сънища
А, благодаря, че сподели. Сега мас ще тръгна да търся :))
ОтговорИзтриванеХубав ден! :)
Колко понички излизат? :)
ОтговорИзтриванеНе помня бройката им, но са долу-горе толкова, колкото са показани на снимката, +- някой и друга бройка изядена по време на процеса пържене :))
ИзтриванеСупер са!Преди малко го разточих и разделих станаха 16 кръгчета и сега ги сташих да се надигнат и следмалко ще гъ пържа.Изглеждат супер апетитно на твойте снимки.Благодаря за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриване