Пастички Руски шапки


Не очаквах да са толкова вкусни - имах опасения, че ще са сухи, но не са - идеални са!
Очаквах и че ще са по-пипкави, но не са чак толкова :))



Продукти:

блат:
5 яйца
150 грама захар
150 грама краве масло на стайна температура
2 супени лъжици тъмно какао
1 супена лъжица с връх брашно
100 грама смлени орехи
ванилия

крем:
100 грама останали изрезки от рязането на кръгчета от блата
1/3 чаена чаша прясно мляко
100 грама меко краве масло
100 грама пудра захар
50 грама смлени орехи
есенция ром
есенция ванилия

за овалване:
смлени орехи около 70-80 грама

глазура: 
70 грама тъмен шоколад
40 грама краве масло


Приготвяне на блата
Разбиваме маслото със захарта, добавяме жълтъците един по един, продължавайки да разбиваме с миксер, добавяме и ванилията. Прибавяме какаото, брашното и ядките. Накрая добавяме и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената смес в голяма правоъгълна тава, аз изполвам за тази цел тавата на фурната, предварително постлана с хартия за печене. Заравняваме внимателно. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 20 минути. Изваждаме тавата от фурна и оставяме да се охлади. Махаме хартията за печене от блата. Режем кръгове с диаметър около 5 см. Може и по-големи или по-малки, въпрос на предпочитание, но с по-големи няма да получим ефекта "руска шапка", освен ако не слепим няколко кръгчета.

Приготвяне на крема
В купа смесваме всички изброени продукти и разбъркваме до хомогенизиране.

Сглобяване
Вземаме кръгче блат и го намазваме с около 1 чаена лъжичка от крема, покриваме с друго кръгче блат. Намазваме и отстрани с крема. Така процедираме и с останалите кръгчета. Овалваме намазаната с крем странична повърхност на пастичките в смлени орехи. Накрая поставяме от шоколадовата глазура (разтопяваме кравето масло и шоколада) върху всяка пастичка, но внимаваме да не се разтече по стените. Оставяме на хладно, за да се стегне глазурата и това е... :) 






22 коментара:

  1. They look so good and with Lana's recipes there are no mistakes. Happy New Year!!

    ОтговорИзтриване
  2. Оооо и аз от кога им се каня Инче!Твоите изглеждат убийствено!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз им хвърлих око като ги видях, но отложих за момента! При теб изглеждат още по впечатляващо :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошни са. Престраших се да погледна рецептата :D Мисля, че ще ми харесат много на вкус.

    ОтговорИзтриване
  5. Инче, тези пастички май не са се задържали много след като са били направени! Много добре изглеждат и изобщо не изглеждат сухички, а страшно апетитни, да знаеш :)
    Честита Нова Година от мен с пожелания за много творческо вдъхновение!
    Усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  6. Оригинално, ефектно и красиво!И какво винаги - поднесени с много естетика!
    Поздрави, Ина!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита нова година и от мен, Инче! Бъди все така оригинална, изкушаваща ни с невероятния си кулинарен талант и неспирен извор на идеи! Тази рецепта ме съблазнява и мен от доста време, но сега, когато гледам тези кадри, няма да мога да я отлагам повече! Благодаря, че я сподели! Усмихнат януари!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви, момичета!
    Прегръдки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. ей тия са ми в спешната туду-листа;)
    Велики!

    ОтговорИзтриване
  10. Ина, и на тези шапчици се насладих...за жалост само виртуално...

    ОтговорИзтриване
  11. Толкова добре изглеждат! Ще ги пробвам скоро.

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрастна рецепта! Лесна за следване с точни пропорций до милилитър и до грам!!!Благодаря,че споделихте!

    ОтговорИзтриване
  13. И аз ви благодаря за хубавите думи, момичета :)

    Прегръдки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  14. Нямаше как да погледна тази красота и да остана равнодушна.Нежни,изкушаващи снимки!Направих моите руски шапки (http://dor4eto.blogspot.bg/2016/07/blog-post_32.html)и сърдечно благодаря за рецептата !

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Ина,
    искам да направя шапчиците във вид на цяла торта с диаметър 24см.
    Една или две дози ще трябва? Не мога да преценя, защото не знам колко пастички излизат.
    Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Нели,
      Според мен трябва да удвоиш дозата, за да получиш 2 блата, от всеки от които да изрежеш два кръга, при това няма да са много големи. Изрезките ще трябва да използваш за крема, т.е. да получиш четири кръгли блата, които да поставиш един върху друг, намазвайки с крема.
      Ако ползваш единична доза, тортата ще стане много ниска.

      Изтриване
    2. Благодаря ти, днес ще я направя и после ще споделя.

      Изтриване
  16. Здравейте, Ина!
    Не съм сигурна дали нямате информация за това, но понеже намирам плагиатството за (меко казано) некоректно, искам да Ви информирам, че в dir.bg е публикувана снимка към тази рецепта, като източникът е изрязан грижливо преди това.

    http://vkusotii.dir.bg/recipe.php?id=5625

    P.S. Комплименти за блога Ви! Един от любимите ми, тъй като успешно съм изпробвала рецепти от него.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за инфото и одобрението, Ив :)
      Току-що писах на редакторите, дано да реагират адекватно на това нечестно участие от страна на въпросната госпожа.
      Хубав уикенд от мен :)

      Изтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове