Пай Фантазия



Продукти:
хлебно или бутер тесто
2-3 ч.ч предварително сварена паста (аз сложих анелини)

гъст сос бешамел без яйца
2-3 с.л брашно се запържват в олио и се добавя около 500 мл. прясно мляко + малко сол. Бърка се непрекъснато, докато се сгъсти.

доматен сос с патладжани и бекон
2 големи патладжана се нарязват на големи кубчета, осоляват се и се оставят да се отцеди горчивината им за около 30 минути. В тенджера се запържват леко в олио и се добавя вода. Когато патладжаните се сварят се добавя и доматен сос + нарязани на кубчета бекон. Всичко това се сгъстява се с малко разтворено в студена вода брашно (около 2-3 равни супени лъжици). Прибавят се магданоз, копър, босилек (подправки по избор).

Най-добре е да се използват форми с подвижни стени. Ако се използва бутер тесто, то формата не се намаслява.
Разточва се тънко тесто, което се поставя на дъното и се изрязва лента (ленти), които се прикрепят по стената на формата, така че да образуват нещо като тестен бордер. Първо се поставят добре отцедените и изстинали анелини (паста). Отгоре ред сос бешамел, ред малко доматено-патладжанов сос, пак сос бешамел. Покрива се с нарязано на ленти гауда. Поставят се няколко ленти от тестото, както се слагат за пай и се пече в предварително загрята фурна на 200-210 С. Паят не се изважда от формата, докато не се охлади напълно или почти напълно. Реже се на ленти и се сервира с останалия доматено-патладжанов сос.

Коментари

  1. Чудесно! Рецепта, снимки, аранжировка - всичко много ми харесва, Ина!
    И да не съм чула повече, че си калпав фотограф, справяш се прекрасно :-)

    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Напълно съм съгласна с Ирина, Ина :)
    Всичко много ми харесва и на мен!

    Поздравления и лека нощ :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Блогодаря, Ириночка и Тони :)
    Уча се от вас :P
    Ведър и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ина,
    наистина си предложила една Фантазия -
    вкусове и аромати,
    изпълнение и сервиране.
    И моите адмирации, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Интересна рецепта, има и патладжани. Ще я пробвам, само да не стане като кекса с ябълки и царевично брашно, откога му се каня :) :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ди, Кате, Биа, благодаря ви :)
    Ние много обичаме сосчета, особено доматен и бешамел, та за нас наистина бе фантазия :)

    ОтговорИзтриване
  7. То ти, цчлата си фантазия ! :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации