Чебуреки

Продукти:
за тестото
4 чаени чаши брашно
1 чаена чаша вода
1 супена лъжица водка (може и без нея, но се слага заради традицията :)))
2 супени лъжици олио
1 яйце
1/2 чаена лъжичка сол

за плънката
500 г смляно месо (кайма)
1 голяма глава червен лук
смлян кимион
червен пипер
мащерка
сол

Водата за тестото се кипва с олиото и солта в тенджера. Прибавя се към него наведнъж 1 чаена чаша брашно и се бърка с лъжица, докато се отдели от стените на тенджерата. Сваля се от огъня, оставя се леко да се охлади, добавя се яйцето и се разбърква докато се поеме напълно от тестото. Прибавя се и останалото брашно. Замесва се меко тесто, което не трябва да лепи. Оставя се да почине час.Разделяме тестото на топки, с големината на голямо кокоше яйце.Разточваме ги на тънка кора, в единия край на която поставяме от плънката, приготвена от запържените лук, кайма и подправки (червеният пипер се поставя накрая, за да не се препържи и горчи). Захлупват се с другата половина и с вилица се притискат краищата, за да се слепят добре. В тиган с много добре сгорещено олио (около 2-3 см трябва да е мазнината) се пържат чебуреките първо от едната страна, а след като се зачервят и се обръщат и от другата. Стават много бързо.
Консумират се със студена биричка :)

Коментари

  1. Малииии... мхмммм!!!

    Ех, да има вкъщи някой, който да ми ги направииии...

    Толкова апетитни!

    Ина, поздрави и :-) за теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Много са апетитни, Ина!
    Поздрави и усмивки:))

    ОтговорИзтриване
  3. Дими, как кой? Най-добре ще се справиш ти :)
    Дани, пуснах тото, да знаеш :)))
    Благодаря ви, момичета. Днес нали е свободният ми ден, та освен "излежаване" си хапнах и добре. :)
    Усмихната и много спокойна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честит ти нов облик на блогчето, Ина!
    Чебуреките изглеждат много, много апетитно!
    Аз такива не съм правила, правя само едни мързеливи, но мехурчетата и запечената коричка на твоите може бързо да ме убеди :)

    Усмивки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Пепи! :)
    Чебуреките са много вкусни, особено крайчетата винаги са ми допадали, защото са хрупкави. Естествено, плънката може да се промени, но тази е най-чебурешката :))), ако мога така да се изразя.
    Слънчев и много ведър ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  6. Това са всъщност пържени пелмени, ако не се лъжа...ммм, вкусно !

    Поздрави, Ина!

    ОтговорИзтриване
  7. Ами, може и така да се каже :))), макар че тестото при чебуреките е парено, а при пелмените не е.
    Много усмивки и пролетно настроение :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ооох, ако знаеш как ме изкушаваш с тези прекрасни чебуреки! Умирам си за всякакви тестени изделия, а уж съм се ограничила максимално, че лятото идва. Добре, че не си ми наблизо, че направо идвам и си взимам една :-D

    Усмивки :-))

    П.П. Честит нов облик на блога, така повече ми харесва :-_

    ОтговорИзтриване
  9. Ина,
    невероятно изкусително предложение и снимки!
    Очарована съм!
    Много усмивки и настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Ириночка, чудесно изглеждаш не се тормози. Всяко нещо с мярка (това е тайната, нали знаеш) :)
    Благодаря :)

    Ди, много си мила, както винаги :)
    Благодаря ти хубавите думи, за мен означават много.

    Широка до уши усмивка: Ина

    ОтговорИзтриване
  11. водката се слага не заради традицията не знам изобщо каква традиция имаш впредвид) , а затова, че , когато се слага водка в тестото , чебуреките стават със златиста коричка и хрупкави !

    ОтговорИзтриване
  12. Очевидно не усещаш, че се шегувам.
    Смея да твърдя, че златистата коричка и хрупкавината нямат нищо общо с добавянето на малко водка. Майка ми толкова пъти досега ни ги е приготвяла вкъщи и изключително рядко е добавяла от спомената, а ефектът е същият.

    ОтговорИзтриване
  13. probvai litovski chebureki: testoto se pravi ot sirene i qice i brashno ishtipka bakpulver stavat razkoshni a plunkata kakvoto vi dusha saka...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации