Чебуреки
за тестото
4 чаени чаши брашно
1 чаена чаша вода
1 супена лъжица водка (може и без нея, но се слага заради традицията :)))
2 супени лъжици олио
1 яйце
1/2 чаена лъжичка сол
за плънката
500 г смляно месо (кайма)
1 голяма глава червен лук
смлян кимион
червен пипер
мащерка
сол
Водата за тестото се кипва с олиото и солта в тенджера. Прибавя се към него наведнъж 1 чаена чаша брашно и се бърка с лъжица, докато се отдели от стените на тенджерата. Сваля се от огъня, оставя се леко да се охлади, добавя се яйцето и се разбърква докато се поеме напълно от тестото. Прибавя се и останалото брашно. Замесва се меко тесто, което не трябва да лепи. Оставя се да почине час.Разделяме тестото на топки, с големината на голямо кокоше яйце.Разточваме ги на тънка кора, в единия край на която поставяме от плънката, приготвена от запържените лук, кайма и подправки (червеният пипер се поставя накрая, за да не се препържи и горчи). Захлупват се с другата половина и с вилица се притискат краищата, за да се слепят добре. В тиган с много добре сгорещено олио (около 2-3 см трябва да е мазнината) се пържат чебуреките първо от едната страна, а след като се зачервят и се обръщат и от другата. Стават много бързо.Консумират се със студена биричка :)
Малииии... мхмммм!!!
ОтговорИзтриванеЕх, да има вкъщи някой, който да ми ги направииии...
Толкова апетитни!
Ина, поздрави и :-) за теб!
Много са апетитни, Ина!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки:))
Дими, как кой? Най-добре ще се справиш ти :)
ОтговорИзтриванеДани, пуснах тото, да знаеш :)))
Благодаря ви, момичета. Днес нали е свободният ми ден, та освен "излежаване" си хапнах и добре. :)
Усмихната и много спокойна вечер :)
Честит ти нов облик на блогчето, Ина!
ОтговорИзтриванеЧебуреките изглеждат много, много апетитно!
Аз такива не съм правила, правя само едни мързеливи, но мехурчетата и запечената коричка на твоите може бързо да ме убеди :)
Усмивки и хубава вечер!
Благодаря, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеЧебуреките са много вкусни, особено крайчетата винаги са ми допадали, защото са хрупкави. Естествено, плънката може да се промени, но тази е най-чебурешката :))), ако мога така да се изразя.
Слънчев и много ведър ден ти желая :)
Това са всъщност пържени пелмени, ако не се лъжа...ммм, вкусно !
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ина!
Ами, може и така да се каже :))), макар че тестото при чебуреките е парено, а при пелмените не е.
ОтговорИзтриванеМного усмивки и пролетно настроение :)
Ооох, ако знаеш как ме изкушаваш с тези прекрасни чебуреки! Умирам си за всякакви тестени изделия, а уж съм се ограничила максимално, че лятото идва. Добре, че не си ми наблизо, че направо идвам и си взимам една :-D
ОтговорИзтриванеУсмивки :-))
П.П. Честит нов облик на блога, така повече ми харесва :-_
Ина,
ОтговорИзтриваненевероятно изкусително предложение и снимки!
Очарована съм!
Много усмивки и настроение, Диана
Ириночка, чудесно изглеждаш не се тормози. Всяко нещо с мярка (това е тайната, нали знаеш) :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
Ди, много си мила, както винаги :)
Благодаря ти хубавите думи, за мен означават много.
Широка до уши усмивка: Ина
водката се слага не заради традицията не знам изобщо каква традиция имаш впредвид) , а затова, че , когато се слага водка в тестото , чебуреките стават със златиста коричка и хрупкави !
ОтговорИзтриванеОчевидно не усещаш, че се шегувам.
ОтговорИзтриванеСмея да твърдя, че златистата коричка и хрупкавината нямат нищо общо с добавянето на малко водка. Майка ми толкова пъти досега ни ги е приготвяла вкъщи и изключително рядко е добавяла от спомената, а ефектът е същият.
probvai litovski chebureki: testoto se pravi ot sirene i qice i brashno ishtipka bakpulver stavat razkoshni a plunkata kakvoto vi dusha saka...
ОтговорИзтриване