Пшеничено-ръжени питки от парено тесто с орехи



Адаптирано оттук >>


Преди време, още когато прохождах в кухнята, правих банички от парено тесто. Е, пълен провал бяха, което донякъде е странно, защото досега еклерите, които се правят по същия начин, винаги съм ги докарвала :)))
Отново реших да пробвам нещо с парено тесто, но по-различно от еклерите и се надявах този път да не се оплескат нещата. Имах опасения, че при оформянето с мокри ръце на тези питки, няма да се надуят, но резултатът бе чудесен.


Продукти:
3/4 чаена чаша вода
1/4 чаена чаша олио
1/2 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка сол
2 яйца
1 чаена чаша пълнозърнесто пшеничено-ръжено брашно
1/2 чаена чаша нарязани орехи

Водата, олиото, захарта и солта се поставят в тенджера. След като заврат се изсипва изведнъж брашното (като при еклерите) и се бърка докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Това става много бързо, но огънят не трябва да е силен. Оставяме полученото тесто леко да изстине и прибавяме едно по едно яйцата (след всяко се бърка, за да се усвои от тестото). Добавяме и орехите. С мокри ръце оформяме топчета, колкото голямо яйце и ги нареждаме върху тава, покрита с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 45 минути.
Никакво отваряне на фурната!

Готовите питки изваждаме и поставяме върху решетка да изстинат леко и са готови за хапване.
Отвън са хрупкави, но ако ги поставим (след като изстинат напълно) в плик, стават много мекички, но и в двата варианта съм очарована. Отвътре са кухи, както е при еклерите и може да се хапнат с нещо соленичко или сладичко.

19 коментара:

  1. Se ven realmente deliciosos estos panecillos, que maravilla. Y que fotos.

    saludos

    ОтговорИзтриване
  2. Тази рецепта изглежда много интересно! Не съм сигурна,че ще я направя тези дни, като се има предвид каква е жега и колко не ми се пуска фурна, но си я запазвам с правото да плагиатствам, като се захлади:)

    ОтговорИзтриване
  3. Hola Fedora, tienes un blog que me gusta mucho, es muy bueno y espero que no te importe que me meta en tu cocina.
    Un beso

    ОтговорИзтриване
  4. Mммммм... голям фен съм на всичко с парено тесто. Задължително ще се пробват... малко като захладнее ;)
    Поздрави, Инче и усмихнато утре от мен

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, толкова са апетитни :)
    Особено тази с маслинката-просто я отпиши вече :)
    Хубава вечер, Ина и прохладно утре!

    ОтговорИзтриване
  6. Хихихи, точно забърках тесто за хляб, за утре, но тези хлебчета са уникално добре изглеждащи, Ина!
    Прегръдка и :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви :)
    Лулу, Зори, при мен бичат яко климатиците по цял ден (нали съм вече отпуска и след сутрешния 3 часов крос с калпазина се отдавам на яка прохлада вкъщи).
    Дани, отписах я, тя отдавна се намира в стомахчето ми :)))
    Иве, ще чакам да споделиш рецептата за хлебчето. Колкото и да мърмориш :))), тестените нещица перфектно ги докарваш.

    Усмихната и лека седмица :)

    ОтговорИзтриване
  8. Jose Manuel, Gloria, thank you!
    I wish you all the best! :)

    ОтговорИзтриване
  9. une recette de pain très originale et qui doit être excellente
    tes photos me mettent vraiment en appétit
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  10. Ина, чудесни са! Рецептата много ми харесва, ще ги направя :) Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Оле...колко пухкави и примамливи изглеждат....мммм!Веднага ги включвам към чакащите.Усмихнат слънчев ден Ина!

    ОтговорИзтриване
  12. Ина,
    тези питки от парено тесто не са чудесни - прекрасни са!
    Много ми допадат!
    Отново стилна и изкушаваща презентация,
    поздрав и умсихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Лелееее, Мърморана ме нарече в прав текст...еми, права си ! :)))
    А хлебчетата станаха перфектни,по рецептата на Зори пак са, няма грешка там! Даже бях добричка и раздадох от тях, абе това не знам дали е много умно, защото колкото ги харесаха, май ще ме опнат да правя за хлебоядните количества, а това ще си е къртовски труд :( Такива ми ти работи...мрънкам си, нали знаеш ? :)))

    ОтговорИзтриване
  14. Хей, Кате, радвам се да те видя :) Дано да ви харесат и на вас.

    Нанитка, благодаря ти :) И аз чакам твоите вкусотии и преглъщам всеки път... особено на ястиятията и кексчетата, на които си майсторка!

    Ди, имам много да се уча от теб и Дими, но оценката ти определено много ме радва. Благодаря ти за милите думи :)

    Иве, и мрънкането ти е чаровно :)))
    Погледни "таралежът", който си вкарала в гащите си :))) от друга страна - можеш да заплашваш :))), че няма да приготвиш нито една вкусотийка, ако еди-какво си... Аз така правя :)))

    Приятна и прохладна вечер, момичета :)
    Прегръщам ви: Ина

    Fimère, thank you :)
    Have a nice evening!

    ОтговорИзтриване
  15. Des pains qui semblent délicieux. j'aime beaucoup.
    A bientôt.

    ОтговорИзтриване
  16. Ама вие с Диди се надпреварвате - чии питчици ще са най изкусителни...:) Сега, като ги гледам ми се хапват много. Чудя се, какво да правя, като в тая жега не ми се пуска фурна, а с климатиците внимавам, че моите малки бандити още не са се научили да се пазят и щъкат все под студения въздух.
    Благодаря за чудесната рецепта, ще дебна сгоден момент да се възползвам.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря, Лети :)
    И моето малко диваче го влече под студената въздушна струя, даже се изляга на диванчето и следват едни разправии, но го прилъгвам да се измести оттам (все още) с "Ну, погоди!" :)

    Всичко най-хубаво и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  18. Много вкуно изглеждат!Благодаря за рецептата!Непременно ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове