Пшеничено-ръжени питки от парено тесто с орехи
Адаптирано оттук >>
Преди време, още когато прохождах в кухнята, правих банички от парено тесто. Е, пълен провал бяха, което донякъде е странно, защото досега еклерите, които се правят по същия начин, винаги съм ги докарвала :)))
Отново реших да пробвам нещо с парено тесто, но по-различно от еклерите и се надявах този път да не се оплескат нещата. Имах опасения, че при оформянето с мокри ръце на тези питки, няма да се надуят, но резултатът бе чудесен.
Отново реших да пробвам нещо с парено тесто, но по-различно от еклерите и се надявах този път да не се оплескат нещата. Имах опасения, че при оформянето с мокри ръце на тези питки, няма да се надуят, но резултатът бе чудесен.
Продукти:
3/4 чаена чаша вода
1/4 чаена чаша олио
1/2 чаена лъжичка захар
1/2 чаена лъжичка сол
2 яйца
1 чаена чаша пълнозърнесто пшеничено-ръжено брашно
1/2 чаена чаша нарязани орехи
Водата, олиото, захарта и солта се поставят в тенджера. След като заврат се изсипва изведнъж брашното (като при еклерите) и се бърка докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Това става много бързо, но огънят не трябва да е силен. Оставяме полученото тесто леко да изстине и прибавяме едно по едно яйцата (след всяко се бърка, за да се усвои от тестото). Добавяме и орехите. С мокри ръце оформяме топчета, колкото голямо яйце и ги нареждаме върху тава, покрита с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 45 минути.
Никакво отваряне на фурната!
Никакво отваряне на фурната!
Отвън са хрупкави, но ако ги поставим (след като изстинат напълно) в плик, стават много мекички, но и в двата варианта съм очарована. Отвътре са кухи, както е при еклерите и може да се хапнат с нещо соленичко или сладичко.
Se ven realmente deliciosos estos panecillos, que maravilla. Y que fotos.
ОтговорИзтриванеsaludos
Тази рецепта изглежда много интересно! Не съм сигурна,че ще я направя тези дни, като се има предвид каква е жега и колко не ми се пуска фурна, но си я запазвам с правото да плагиатствам, като се захлади:)
ОтговорИзтриванеHola Fedora, tienes un blog que me gusta mucho, es muy bueno y espero que no te importe que me meta en tu cocina.
ОтговорИзтриванеUn beso
Mммммм... голям фен съм на всичко с парено тесто. Задължително ще се пробват... малко като захладнее ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Инче и усмихнато утре от мен
Ох, толкова са апетитни :)
ОтговорИзтриванеОсобено тази с маслинката-просто я отпиши вече :)
Хубава вечер, Ина и прохладно утре!
Хихихи, точно забърках тесто за хляб, за утре, но тези хлебчета са уникално добре изглеждащи, Ина!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и :)
Благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеЛулу, Зори, при мен бичат яко климатиците по цял ден (нали съм вече отпуска и след сутрешния 3 часов крос с калпазина се отдавам на яка прохлада вкъщи).
Дани, отписах я, тя отдавна се намира в стомахчето ми :)))
Иве, ще чакам да споделиш рецептата за хлебчето. Колкото и да мърмориш :))), тестените нещица перфектно ги докарваш.
Усмихната и лека седмица :)
Jose Manuel, Gloria, thank you!
ОтговорИзтриванеI wish you all the best! :)
une recette de pain très originale et qui doit être excellente
ОтговорИзтриванеtes photos me mettent vraiment en appétit
bonne soirée
Ина, чудесни са! Рецептата много ми харесва, ще ги направя :) Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеОле...колко пухкави и примамливи изглеждат....мммм!Веднага ги включвам към чакащите.Усмихнат слънчев ден Ина!
ОтговорИзтриванеИна,
ОтговорИзтриванетези питки от парено тесто не са чудесни - прекрасни са!
Много ми допадат!
Отново стилна и изкушаваща презентация,
поздрав и умсихнат ден, Диана
Лелееее, Мърморана ме нарече в прав текст...еми, права си ! :)))
ОтговорИзтриванеА хлебчетата станаха перфектни,по рецептата на Зори пак са, няма грешка там! Даже бях добричка и раздадох от тях, абе това не знам дали е много умно, защото колкото ги харесаха, май ще ме опнат да правя за хлебоядните количества, а това ще си е къртовски труд :( Такива ми ти работи...мрънкам си, нали знаеш ? :)))
Хей, Кате, радвам се да те видя :) Дано да ви харесат и на вас.
ОтговорИзтриванеНанитка, благодаря ти :) И аз чакам твоите вкусотии и преглъщам всеки път... особено на ястиятията и кексчетата, на които си майсторка!
Ди, имам много да се уча от теб и Дими, но оценката ти определено много ме радва. Благодаря ти за милите думи :)
Иве, и мрънкането ти е чаровно :)))
Погледни "таралежът", който си вкарала в гащите си :))) от друга страна - можеш да заплашваш :))), че няма да приготвиш нито една вкусотийка, ако еди-какво си... Аз така правя :)))
Приятна и прохладна вечер, момичета :)
Прегръщам ви: Ина
Fimère, thank you :)
Have a nice evening!
Des pains qui semblent délicieux. j'aime beaucoup.
ОтговорИзтриванеA bientôt.
Thank you, Nadji!
ОтговорИзтриванеBonne soirée
Ама вие с Диди се надпреварвате - чии питчици ще са най изкусителни...:) Сега, като ги гледам ми се хапват много. Чудя се, какво да правя, като в тая жега не ми се пуска фурна, а с климатиците внимавам, че моите малки бандити още не са се научили да се пазят и щъкат все под студения въздух.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната рецепта, ще дебна сгоден момент да се възползвам.
Сърдечен поздрав!
Благодаря, Лети :)
ОтговорИзтриванеИ моето малко диваче го влече под студената въздушна струя, даже се изляга на диванчето и следват едни разправии, но го прилъгвам да се измести оттам (все още) с "Ну, погоди!" :)
Всичко най-хубаво и на теб :)
Много вкуно изглеждат!Благодаря за рецептата!Непременно ще я пробвам!
ОтговорИзтриване