Тигров хляб


Източник >>

Хитър Петър отишъл в града на панаир. Скитал той от сергия на сергия, от улица в улица и изведнъж му замирисало на някакво хубаво ядене. Поогледал Петър и забелязал, че наблизо пред една гостилница къкре тенджера. Парата от яденето веднага възбудила глада на Хитър Петър, но той нямал в кесията си пукната пара.
„Все пак трябва да хапна някак!“ — помислил бедният Хитър Петър.
Той спрял при тенджерата, извадил от торбата си сухо парче хляб, подържал го над парата, докато омекне, и го изял.
През това време гостилничарят гледал какво прави Петър. Щом изял хляба, Петър станал, изтърсил трохите от торбата, избърсал с длан устата и брадата си и тръгнал да си отива.
— Хей, чакай! Къде? — изпречил се отпреде му гостилничарят.
— Как къде? Вървя си по пътя! — отговорил Петър.
— Не ми плати!
— За кое? — зачудил се Петър.
— За яденето!
— Аз само държах хляба над тенджерата — да омекне малко от парата!…
— За парата ще платиш! Днес и тя струва пари! — настоял гостилничарят и хванал Петра за яката.
В това време се насъбрали хора да чуят препирнята. Петър ги изгледал, усмихнал им се и запитал:
— Хора, кой от вас ще ми даде един сребърник да се разплатя с тоя проклет гостилничар. Аз веднага, още сега, ще му го върна.
Няколко души развързали кесията си. Хитър Петър взел само от едного сребърник и го поднесъл с два пръста към гостилничаря:
— Ето на — да видят всички. Плащам ти. За парата, която ядох, вземи звъна на сребърника!
"Дззънн"…
Хитър Петър пуснал сребърника на плочника… Хората се присмели на алчния гостилничар, а Петра поздравили за остроумието.

Авторско право: © 1982 Сава Попов

За коричката на този хляб е недопустимо като Петра да я държите над пара, за да омекне. Тя е не само чарът, но и най-вкусното нещо от това тигрово произведение. А за вътрешността на хлебчето никой няма да ви вземе и звънеж дори, тъй като се отличава с изключителна мекота.


Продукти:
2,5-3 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици краве масло
7 грама суха мая (1 пакетче)
1 чаена чаша топла вода


за тигровата шарка:
1/4 чаена чаша оризово брашно или оризов грис (аз ползвах грис, може да се намери в Билла)
1 супена лъжица олио или зехтин
2 щипки захар
1/2 чаен лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка суха мая
2-3 супени лъжици вода, колкото сместа да придобие консистенцията на каша


Смесват се сухите продукти за хляба и към тях се добавят останалите. Разбива се с миксер за около 10 минути или се меси в машина за хляб. Признавам, че миксерът ми работи някъде около 3-4 минути и приключих набързо, така се случи. Покривате с кърпа сместа и оставяте на топло да втаса за около час.

Продуктите за тигровата окраска се смесват и също се оставя да почине сместа за поне час.
Втасалото тесто се разточва и се навива на руло, поставя се в покрита с хартия за печене форма, покрива се с кърпа и се оставя за още половин час да втаса (тази стъпка я пропуснах, както вече казах, голямо бързане беше). Покриваме хляба с пастата за тигровата шарка. Изравняваме по дължина на формата с вилица или вълниста шпатула.
Печем в предварително загрята фурна на 200 С за около 20-30 минути.

Готовият тигров хляб се изважда от формата и се охлажда върху решетка. След като изстине се нарязва и консумира.

Всъщност "тигровата" паста може да се положи върху всеки тип хляб и питки.

Коричката е много вкусна и хрупкава! Чудесна е!

Искаш ли? :)


Дали някой ще измисли и някакъв пеперуден хляб? :)))

20 коментара:

  1. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Este pan te ha quedado genial, se ve precioso. Y la miga superesponjosa.

    ОтговорИзтриване
  3. Esta de muerte este pan, ya es la segunda vez que lo veo y me dan ganas de hacerlo.
    Te quedó perfecto.
    Un beso

    ОтговорИзтриване
  4. О, Ина,
    Този хляб е превъзходен!
    Отчупеното парченце направо подканя "Хапни ме"
    Страхотно изкущаващ!
    Благодаря за прекрасната рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Поздрав най-сърдечен, поетеса!

    ОтговорИзтриване
  6. Ина... поздравления!!! Страхотен пост!!!
    А хлебчето е голямо изкушение за такъв любител на хлебните и тестените като мен :) Просто е must have ;)
    Хубава вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ина,
    очарована съм - прекрасна публикация!
    Хлябът ти е така изкушаващ, а снимките - неустоми.
    Идеята за "тигрова коричка" ми допада особено много, харесах и Мелониадата.
    Сърдечен поздрав и много усмихната седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен е, присъединявам се към Дани..изкушаващ :-)
    Поздрави и спорна седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Ама как да не искам, толкова е изкушаващ :))
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Dan ganas de comer sólo con ver la foto.

    Enhorabuena. Besitos!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Ей, на това му се казва приказно разказан хляб,страхотен пост, Ина, а това чудо сред тестените изделия ме заинтригува с шарката, ще се пробва!
    Прегръдка и хубав ден от мен :*

    ОтговорИзтриване
  12. Много интересно! Срашно е апетитно това хлебче! Ако не се бях размазала така от тези жеги, веднага щях да го замеся. Но няма да се забавя много ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Eха...страшно много ме радва одобрението ви, приятели.
    Благодаря ви!
    Сетих се за тази приказка, защото онзи ден видях книжката в библиотеката на майка ми, племенникът ми я зарязал там от миналата или по-миналата година, нали в училище има списък с литература, която трябва да се прочете. Е, досещате се, че я прочетох, докато малкият спинкаше един следобед. От тези възрастни съм, които колкото повече одъртяват :))), толкова повече се вдетеняват.

    Прегръщам ви всички с пожелание за много приятни делнични дни :)

    ОтговорИзтриване
  14. J'adore le pain maison! Et, celui-ci est très beau avec son allure tigré.

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесно написано.Удоволствие е да се чете тук.

    ОтговорИзтриване
  16. l'allure tigré du pain lui donne côté très spécial en plus fait maison
    un vrai bonheur
    bravo à toi
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  17. Нямам търпение да опитам тази коричка, дано да намеря оризово брашно или грис. Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Fimère, thank you :)

    Кате, наистина коричката е много вкусна. Нещо напоследък все хрупкави нещица ми се похапват, та много ми допадна.
    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове