Конфитюр от круши в синьо кюрасо


Източник на рецептата "Конфитюри, мармалади, желета и компоти" на издателство Елитпрес

Прочутият ликьор носи името на един от антилски острови Кюрасао, което в превод от португалски означава излекуване. Моряците на Колумб, които били тежко болни от скорбут, оздравявали благодарение на плодовете на острова.
Днес този ликьор надали се прави от плодове, растящи на острова, имайки предвид, че нефтените платформи са "превзели" холандското владение, но какво пък - дали с карибско или българско потекло, ликьорчето е идеална добавка към крушовото сладко, на което ви каня.

(част от "българските Кариби" :)))


Продукти:
(за около 4 буркана по 330 мл)

1 килограм узрели круши
3 броя карамфил
100 милилитра портокалов сок
3 грама лиминова киселина
15 грама желатин
500 мл синьо кюрасо
100 милилитра сухо бяло вино
350 г захар
2 мл крушова есенция (аз нямах и не сложих)




Крушите се обелват, почистват се от семената и се нарязват на кубчета. С бъркане врат 4 минути заедно с карамфила, портокаловия сок, кюрасото, бялото вино и лимоненана киселина.
Подправят с есенцията (ако имаме), добавя се захрта и желатина, който е предварително накиснат в малко вода. Бърка се до разтваряне. Пълним бурканите с конфитюра и веднага ги затваряме.

Аз естествено не направих цялата доза, а работих с 1/3 от изброениете продукти (без есенцията) и се получи наистина много приятно, с леко екзотична нотка, сладко.



Слънце, леко подухващ вятър, плаж, две стъклени чаши, бутилка приятно изстудено бяло винце, плетена кошница, пълна с ръжени сухари, сирене Котидж и бурканче крушово сладко с кюрасо... какво повече им трябва на двама влюбени, а? :)))




19 коментара:

  1. Егзотична зимнина :) Харесва ми идеята за желатина. Този камък на плажа ми е познат, но не се сещам откъде. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Равда, бе, Кате, Равда :)))
    Реших и аз да направя една супер изкуствена снимка и да си поиграя с цветовете и небето, ама си оставих пръстите :))) (особено с небето, много нереалистичен, че и по диагонал)

    Този желатин, както споделих и в предишната публикация със сладко, ме притеснява и затова правя по малко.

    Усмихнат ден, Кате :)

    ОтговорИзтриване
  3. Con esto me has sorprendido, que receta más original.

    Saludos

    ОтговорИзтриване
  4. c'est impressionnant!!!
    j'adore la couleur
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  5. Fedora hanım ellerinize sağlık. Çok leziz ve farklı bir tarif Rengi çok hoş olmuş umarım tadıda öyledir.
    (Lütfen Türkçe çeviri koyun)

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  6. Quelle couleur!!! C'est surprenant! J'adore le Curaçao bleu donc, j'imagine que j'aimerais bien cette confiture. Je suis très intriguée par le goût qu'elle peut avoir...

    Bonne journée :)

    ОтговорИзтриване
  7. Сладкото е чудно. Много красиво изглежда, трябва да е и доста ароматно, като съдя по съдържанието :) Екзотично предложение и ефектно.
    Хубави и успешни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Рецепта свежи и творчески. Първата снимка с този цвят е за рамка! Благодаря за информацията. Besitos!

    (Receta fresca e imaginativa.
    La primera foto con ese color es para enmarcar!!
    Gracias por la información.
    Besitos!!!)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотен цвят, Ина :)
    А за вкусът, не се съмнявам :)
    Взимаме кошничките и тръгваме!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. jose manuel, Fimère, Fuat Gencal, Victoria, María Alonso, thanks a lot :)
    All the best!

    Лети, наистина е доста приятно, дори надмина очакванията ми.
    А цветът и мен ме изненада, тъй като очаквах нещо в синьо да се получи, макар че и на снимката в книжката с рецептите бе зелено, но аз реших, че пак са се оляли с фотошопа :)))

    Дани, ех, ти си лесна - имаш си моренце, плажче, а ние с тез' кошници къде да вървим :)))

    Благодаря ви, момичата :)
    Прекрасна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  11. Интересна идея, Ина :) цветово е неустоима, а връзката й с морето е безспорна :)

    ОтговорИзтриване
  12. Que presencia, que color....Es una preciosidad de receta!
    besitos!

    ОтговорИзтриване
  13. Много интригуваща рецепта в летен цвят! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Я виж ти :-)))

    Харесва ми идеята ти, Ина! Свежа, лятна, морска... Браво!

    Поздрави и много :-)))

    ОтговорИзтриване
  15. Много екзотичен този конфитюр и какъв цвят само - пасват си идеално с фотообработката!
    Усещането е много свежо,благодаря за което!
    Слънчева последна лятна неделя:)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви :)
    Успешна седмица: Ина

    ОтговорИзтриване
  17. Пха, а това как го пропуснах ?
    Уникално е!
    Искам пикник на плажа и аз, Ина, сега как ще заспя, а? То мечти, мечти, копнежи някакви по морски приключения ми вметна във въображението....трудно ще е :)))

    ОтговорИзтриване
  18. Ина, просто нямам сили да дочета рецептата, честно! :)
    Изглежда невероятно... а Кюрасо ми е любимия ликьор!
    И рецептата, и снимките... разкошна публикация! Внесе много слънце в мрачния ден :)
    Поздрави и усмивки от мен ! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Иве, Вили, благодаря ви за милите думи :)
    Прегръщам ви :)

    ОтговорИзтриване

 

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове