Вързани спагети
Един ден Дюкло говореше за рая, който всеки си представяше по свой начин. Госпожа Фон Рошфор му каза: "За Вас раят сигурно е хляб със сирене, вино и първата срещната".
Шамфор
Хм, тоз' ще да е бил голям оптимист... особено в последната част :))
Микеланджело пък писал на племенника си "Получих мартенското сирене - цели 12 парчета. То е великолепно. Една част от него ще дам на приятели, другото ще задържа за вкъщи".
То хубаво, ама що не го увековечи това сирене със скулптура, ами не'кви там по без гащи си ми ти изваял?
Още едно величие - Луи ХІV обожавал гаудата. Говори се, че след забраната за внос на сирена във Франция, това е била причината за раждането на сиренето мимолет, което наподобява гауда, но ако ме питате мене гаудата си е гауда (да ме прощават французите :)))
Пък и нали са казали, че без сирене няма кулинарно изкуство, та затова ...
Микеланджело пък писал на племенника си "Получих мартенското сирене - цели 12 парчета. То е великолепно. Една част от него ще дам на приятели, другото ще задържа за вкъщи".
То хубаво, ама що не го увековечи това сирене със скулптура, ами не'кви там по без гащи си ми ти изваял?
Още едно величие - Луи ХІV обожавал гаудата. Говори се, че след забраната за внос на сирена във Франция, това е била причината за раждането на сиренето мимолет, което наподобява гауда, но ако ме питате мене гаудата си е гауда (да ме прощават французите :)))
Пък и нали са казали, че без сирене няма кулинарно изкуство, та затова ...
Продукти за 2-3 порции:
1/2 пакет спагети
150-200 грама сирене Мимолет
1 чаена лъжичка червен пипер
2 средно големи червени домата
1/2 чаена чаша бяло вино
доматен сос
зехтин
сол
босилек (сушен или пресен)
няколко осолени филийки "запечени" с малко мазнина върху тиган тиквички
няколко пера лук
В тенджера сипваме малко зехтин и запържваме леко обелените и нарязани на ситно домати. Прибавяме червения пипер, настърганото сирене, бялото вино и 2-3 супени лъжици доматен сос. Бъркаме, докато се разтопи сиренето. Прибавяме току-що сварените с малко сол и олио и отцедени от водата спагетите(времето е според указаното на опаковката). Прибавяме и останалите подправки и оставяме за около 3-4 минути като внимателно разбъркваме от време на време.
Върху края на филийка тиквичка, под която е сложено перо от лук, сипваме от спагетите, завиваме ги с тиквичката, завързваме с лука и сервираме.
И ще завърша с един опит за "кулинарна" архитектура ала италиано, вдъхновена от гения на да Винчи, който казал:
"Петрарка обожавал лавровото дърво само защото дафиновият лист е много добра подправка за наденици и за дивеч. На мен, разбира се, такива подробности не ми правят впечатление." :)))
Върху края на филийка тиквичка, под която е сложено перо от лук, сипваме от спагетите, завиваме ги с тиквичката, завързваме с лука и сервираме.
И ще завърша с един опит за "кулинарна" архитектура ала италиано, вдъхновена от гения на да Винчи, който казал:
"Петрарка обожавал лавровото дърво само защото дафиновият лист е много добра подправка за наденици и за дивеч. На мен, разбира се, такива подробности не ми правят впечатление." :)))
Невероятно представяне, Ина :)
ОтговорИзтриванеИ в литературно отношение, и като снимки!
Какви красиви фльонги!
Е, геният да Винчи с такива подробности не се е занимавал, но ние им обръщаме внимание/това съвсем не значи, че не сме гении!/
Сърдечни поздрави и усмихнати почивни дни!
Подкрепям, това е светотаство да се яде, трябва да се потопи в спирт и да остане за поколенията :Р
ОтговорИзтриванеМамо, писах ти на другото място ^^
МАМО, МАМО, дай да напишем моята рецепта за спагети, от тях мога да ударя цяла тенджера XD
ОтговорИзтриванеQue presentación más maravillosa. eres una artista presentado los platos. Deliciosos.
ОтговорИзтриванеSaludos
обре си ги завързала, Феди,
ОтговорИзтриванеи на приказки, и на вид! Браво
Еха, колко оригинално и красиво!
ОтговорИзтриванеА снимките и аранжировката са направо великолепни!
Поздрави и хубава вечер!
Дани, ама като не му прави впечатление... ама друг път :)))
ОтговорИзтриванеПрегръщам те сърдечно :)
Дръпи, ОК! Сигурно пак ще ме хвърлиш в десета глуха, но пък ми е интересно какви ще да са тези спагети, с които така безмилостно ще цапардосаш стомаха си :o
jose manuel, thanks :)
All the best!
Райна, Русанка, благодаря ви, кулинарни феи :)
Хубав уикенд и много усмивки :)
Инче, чудесна идея и прекрасно изпълнение!
ОтговорИзтриванеЛитературното отклонение както винаги е съвсем на място, при толкова много сирене интересно защо няма статуя на сиренето ;)))
Поздрави и убава неделя ти пожелавам!
Неделята да се чете като Хубава ;))) срам голям
ОтговорИзтриванеEiti gerai pasirengusi receptas! Kaip originalus! Sveikiname! Besitos!
ОтговорИзтриване(Vaya receta más bien preparada!!
Qué original! Felicidades!
Besitos!)
Много вкусно и оригинално предложение! Прекрасни "вързопчета" :) Хареса ми идеята за статуя на сиренето :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна неделя!
Е, Инче, много готин пост :) Пак и отново :)
ОтговорИзтриванеИ спагетите подаръчета са разкошотия :) Сиренце всякакво обожавам :)
Хубава неделя от мен :)
Прегръдка :)
Fedora,
ОтговорИзтриванеI like it very much !
Congratulations fot this post.
Ина,много ефектно предложение!
ОтговорИзтриванеА на мен ми създава и ведро настроение :)
Хубава нова седмица!
Ина, разкошни снимки.. всичко е безкрайно красиво от първата до последната буква на поста ти! :)
ОтговорИзтриванеС пожелание за една щастлива седмица от мен,
Вили
Ина,
ОтговорИзтриванестрахотно /в твой стил!/ -
идея, препратки, изпъление, снимки...
Наслада за ума и сетивата,
благодаря за това удоволствие.
Прегръдка и много усмивки, Диана
Пепи, благодаря ти :)
ОтговорИзтриванеКлавиатурата ти трябва да се срамува, че бавно зацепва (виж, моите правописни грешки са къде-къде по-фрапиращи, ако това може да служи за успокоение :)))
María Alonso, thanks for the kind words :)
All the best!
Мира, благодаря :)
Идеята за тези вързопчета не е моя, с мен я сподели една позната, която много митка :))) напред-назад, та така й сервирали в някакъв ресторант спагетите.
Зори, благодаря! Както винаги много усмивки струят от коментара ти!
Прегръщам те, мила :)
Lia, thank you!
Have a nice week :)
Лети, благодаря :)
Радвам се, че така ти действат спагетите ;)))
Вили, изчервих се :)
Благодаря ти за хубавите думите, мило момиче.
Прегръдки :)
Ди, благодаря ти :)
Одобрението от кулинар и естет от твоя ранг са голям приз за всеки.
Прегръщам те :)
С пожелание за усмихната, слънчева и успешна нова седмица :)
Ина, твоите ястия винаги са перфектно аранжирани - радост за окото, а със сигурност и за другите сетива ;)И този път съм впечатлена от представянето!
ОтговорИзтриванеЕ, не са - ела ми на гости и ще видиш понякога какви вечери сервирам :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ели :)
Много хубава нова седмица :)
Que espaguettis tan maravillosos!!!, realmente haces cada comidita...de lujo!
ОтговорИзтриванеBesos Fedora!
originale et très bien présenté
ОтговорИзтриванеles photos sont excellentes
bonne soirée
Juana, Fimère, thanks!
ОтговорИзтриванеI wish your day is full of smile!
Страхотия, от началото до края, четох на един дъх, огладнях, размечтах се за пътуване до Италия, и да съм на мястото на онова червеното нещо, покачено на другото нещо, ами сега...:)))
ОтговорИзтриванеИскам телешко езиче :Р Там, мариновай го, или каквото е нужно да стане "на масло", аз сам ще дойда като замирише на пържени картофки ^^
ОтговорИзтриванеИве, Италия е страхотна, откъдето и да я погледнеш, ама и Бавария не се дава лесно :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Прегръщам те :)
О, Дръпчо, аз съм по други езичета ;)
Прегръдки :)
Una fantastica idea questi spaghetti, la fotto è splendida. Ciao Daniela.
ОтговорИзтриванеRingrazio, Daniela :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглеждат тези вързопчета.
ОтговорИзтриванеУсмивки Ина.
wow spettacolare questo piatto!!!!!!!!!!!!!!!sempre bravissima!baci!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви :)
ОтговорИзтриванеOyy!
ОтговорИзтриванеI love it,looks great..
Well done Fedorcka! :)