Датски понички (Aebleskiver)




Датската кухня, както и тази на другите скандинавски страни и Северна Германия, е традиционно тежка, богата на мазнини, състояща се главно от въглехидрати, месо и риба.



Едва ли има датско семейство, в чийто хладилник да не може да преброите поне две бутилки прясно мляко, а в "долапа" да не откриете ръжен хляб. За няколкодневния ми престой миналата година из викингските земи, нашата домакиня Елизабет редовно блъскаше в хладилника мляко, сирене и колбаси. С половинката ми се изумявахме какви количества поглъщат тия хора, а си мислехме, че ние сме ящни. Всъщност, то и аз да въртя педалите като тях, сигурно и аз ще консумирам подобни камари :)))


Датчаните, както и останалите скандинавци, ценят студена кухня и то повече, отколкото ми е по вкуса, ама скандинавска му работа :)) Ако сте от почитателите на сандвичите почти през целия ден, то царуването на смьоребрьод със сигурност ще ви хареса.


Другото типично за датската кухня са тестените сладости, едно от които са... ще ги нарека датски понички, макар че са нещо по-скоро като бухтопалачинки с форма на топки, които се топят в устата (не преувеличавам).



Продукти за 8 понички:
1 яйце
2 супени лъжици захар
1/3 чаена чаша прясно мляко
3/4 чаена чаша брашно
1/2 супена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжичка канела
1 супена лъжица разтопено краве масло

мазнина за пържене


В купа се смесват сухите съставки и към тях се прибавят останалите. Разбърква се до еднородна смес, с която се пълнят намазнените форми на специалния тиган (aebleskiver pan) за приготвянето на тези датски понички. Пържат се на среден огън за около 1 и 1/2 - 2 минути от едната страна (като се зачервят и лесно се отделят от формата), след което с помощта на клечка се обръщат, но не напълно, изчаква се леко да се захване сместа и след това пак с помощта на клечката се обръщат напълно и се пържат до готовност и на другата страна.
Може да поставите и плънка (плод, сладко или каквото решите), като тя се добавя непосредствено преди да се обърне наполовина поничката. Ако използвате нарязани на дребно парченца ябълка, няма да сбъркате :)



Тъй като когато бях в Дания хал хабер си нямах да търся тигани за понички (не съм върл кулинар :))), то сега за приготвянето им използвам тимбали, в които сипвам по 1 чаена лъжичка олио и по 1 и 1/2 супени лъжици от сместа за "поничките". Процедурата е същата. Ако имате от тиганите с по-дълбоките гнезда за пържене на яйца на очи, то те също стават, идеални са, както и това, което ще излезе от тях :)))

Коментари

  1. Накара ме да се размечтая за понички. :)
    От година-две не ги поглеждам, гади ми се от тези, които са нацвъкали навсякъде по улиците - отвратителна миризма на преексплоатирано олио от фритюрник, примесена с ванилия.

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно присобление за понички! Аз с моя безспирен стремеж да се снабдявам с всевъзможни джаджи за готвене, сигурно щях да си потърся и такова нещо ;))

    ОтговорИзтриване
  3. Точице, вчера влязох в халите след работа, толкова бях гладна и така ме цепеше главата (май последното е заради първото :)), че изцяло се оставих да ме води миризмата на топли закуски... и тъй се озовах пред баниците и всякакви там тестени. Рядко, да не кажа хич, си купувам такива неща, ама този път се предадох. Това бе най-вкусната купешка баница, която съм яла. Сега съм в процес на издирване на понички такива :)))
    Благодаря ти :)

    Ели, ще ми се да си бях купила сега това тиганче, но когато пътувам приоритетите са ми съвсем други. Може пък някой ден, когато изфишкам камарата "боклуци", които пълнят шкафовете, да взема да се снабдя с разни други джунджурийки :)))

    Хубав ден ви желая :)

    ОтговорИзтриване
  4. Калчо, този е брат му - дървеният :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Sono deliziose a vederle , sai che ne facciamo di simili in italia si chiamano " le castagnole " si mangiano specialmente nel periodo di carnevale, ciao

    ОтговорИзтриване
  6. Ces petits beignets semblent délicieux! J'en mangerais facilement quelques uns :)
    Bonne journée!

    ОтговорИзтриване
  7. Тъкмо мислех да питам "и какво правим, ако нямаме специалния тиган", но си се погрижила. Чудни са, Ина! И разходката ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  8. Esta receta se ve tan esponjosa el corte, me encanta. Las fotos que has puesto antes preciosas.

    saludos

    ОтговорИзтриване
  9. Ина, хубава разходка, хубави снимки и прекрасна рецепта :)
    Това с бухтопоничките ще се опита и без тиган :)
    А за баничките купешките и аз на моменти се изкушавам !
    Прегръдки и топла, хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Oh, that's right, Stefania. Your "castagnole" are tender and very, very tasty Italian dessert. :)
    Have a nice evening :)

    Ивейн, благодаря :)
    Сега трябва да си редактирам правописа :)))
    Хубава вечер :)

    Victoria, jose manuel, thanks for your kind words!
    All the best :)

    Дани, благодаря :)
    Наумила съм си една викингска рецепта да спретна (аз нали по колиби си падам хихихи), но първо ще трябва да издиря къде има глина... тъй че сигурно ще е на кукуво лято :)))
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  11. Fedora, son peligrosos tus buñuelitos!!!. pero no obstante me comería algunos kilos de ellos!!
    Muy bonitas fotos!
    Besos como un donut!

    ОтговорИзтриване
  12. Xa, Инче и аз така съм си купувала баничка в Халите, май беше къпана баница :) Много беше вкусна :)
    Бухтопоничките ми харесват, запланувала съм една тестена закуска уикенда, пък да видим :)
    Хубаво утре от мен :)

    ОтговорИзтриване
  13. Juana, thanks :)
    I agree with you but we should be more careful about what we eat :)))
    Regards

    Зори, нали я знаеш онази приказка, че за гладния и трохите са като пилешки бутчета :)))
    Ще чакам тази закусчица, която си планирала (тестените ти са много сполучливи... и не само те, де :)))
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  14. Ина, и на мен ми харесаха тези датски понички - щяха да са чудесно допълнение към сутрешното ми кафе :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ина, тъкмо идвам тук и си казвам, че само ще прочета, че мен поничките не ме интересуват, но с тези бухто-палачинки сега съм обезоръжена и ще трябва и аз да пробвам при сгоден случай. Много ми хареса разказът и снимките ти за Дания. Винаги е хубаво човек от първа ръка да чуе за някоя страна. Поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  16. И една порция насам, много моля, може и по време на разходката /сутрешна и мързелива из блогорола ми :)/.
    Колкото до това, че не си голям кулинар, ще се направя, че не съм го прочела, то всеки, който погледне галериите с лакомства, ще те опровергае! :)))
    Прегръдка и усмихнат WE!

    ОтговорИзтриване
  17. Мери, и аз така си казах за питката ти, щеше идеално да се върже със сутрешното ми млекце. Трябва да разкажа как си пия сутрин кафето някой ден :)))

    Мира, то разказазче е силно казано, мързи ме да си прехвърля нещата в другия блог и все отлагам, а снимките скоро може и да изчезнат :(
    Благодаря ти :)

    Иве, аз че не съм, не съм, най-добре се справям с излежаването, там съм във вихъра си :)))
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации